• Foto: BDUmedia

Ingezonden: 'Drie mensen, vier kliko's'

Al heel wat jaren scheiden we het afval in wel tien afvalstromen. Glas in de glasbak, eetbaar groenvoer voor de hertjes, batterijen bij de supermarkt, plastic doppen voor KNGF Geleidehonden en zo nog het een en ander.

Nu hebben we onze vierde kliko in ontvangst genomen en eerlijk is eerlijk, wij hebben daar gelukkig de ruimte voor en ik als huisvrouw vind het ook wel iets makkelijker dan de zakken plastic naar de container in de buurt te brengen. Ons gezin bestaat uit drie volwassenen, twee katten en een geleidehond. Vanwege onze tuin is een gft-bak geen overbodige luxe. Ook al mijden we plastic tasjes, er kot wel melk in pakken en rijst in zakken het huis in.

Papier hebben we ook wel omdat ik de brailleboeken die ik lees niet allemaal zelf wil bewaren en we de krant van de buren krijgen. Het restafval bestaat grotendeels uit de inhoud van de kattenbak. Dan ook nog af en toe een oude handdoek, die te vies is om nog te worden gewassen, En dan nog de stukken keukenpapier en wat klein restafval.

Het voorstel om het restafval zelf af te gaan voeren naar Doorn dan wel Leersum (wat wij in de krant hebben gelezen) zien wij dus echt niet zitten. Mijn man rijdt geen auto en mijn zoon en ik zijn door onze visuele handicap helemaal niet in staat om met een vuilniszak naar Doorn te gaan. Nu betalen we per jaar 209,73 euro aan afvalstoffenheffing. Daarvoor zetten we 26 keer per jaar de kliko's aan de weg. Deze zijn dan nog lang niet helemaal vol. Dit komt dus neer op ongeveer acht euro per ophaalbeurt.

De papierkliko reken ik dan niet mee omdat het geld daarvoor voor een vereniging is en ik aanneem dat zij daar ook op inleveren om het op te halen. Nu hoorde ik dus de geluiden om zelf het restafval weg te gaan brengen. Wordt dit over nog wat tijd omgezet in het zelf verbranden van je restafval wat volgens ons zo te ruiken ook wel gebeurt? Gaat dit er dan toe leiden dat er nog meer afval (mijn man en ik ruimen regelmatig op) in de omgeving komt te liggen? Gaat het hier in Driebergen dan nog meer stinken naar verrotting en verbranding? De sloten stinken na een fikse regenbui als een riool. En daar zijn nog wel bergbezinkbassins voor aangelegd. Wij proberen hier echt met zijn drieën zo milieubewust mogelijk te leven maar af en toe gaat het mij persoonlijk echt een stap te ver om met een auto een zak afval naar Doorn te gaan brengen terwijl er toch al zoveel vrachtverkeer door onze straat moet om de winkels zo nodig ook op zondag open te houden.

Wij rijden geen auto, geen brommer, doen al 38 jaar met hetzelfde bankstel en denken heel bewust na over alles wat wij willen en dan vaak ook laten. Als alles zo gaat lopen als dat de bedoeling is dan rapen we geen vuil meer uit het bos op en willen we minder gaan betalen voor de afvalstoffenheffing.

Connie Gramser, Driebergen