• 112Heuvelrug.nl
  • 112Heuvelrug.nl
  • 112Heuvelrug.nl
  • 112Heuvelrug.nl

'Inbreker' kon makkelijk rondneuzen in Leersum (video)

LEERSUM Leersum was dinsdagavond het toneel voor een Burgernetoefening. Ruim 155 bewoners ontvingen een melding met het verzoek uit te kijken naar een vermeende inbreker. Tóch kon deze 'acteur' vrij rondlopen door de tuinen. Na een uur was de 'inbreker' gepakt en was de oefening ten einde.

 

Marc Satijn

 

Na Maarn en Driebergen stond ditmaal Leersum op de agenda om op de alertheid beproefd te worden. Onder de noemer 'heterdaadoefening' werd er iets na zeven uur 's avonds een burgernetmelding uitgedaan: een verdacht persoon zou zich ophouden in de omgeving van de Bergweg en de MC Verloopweg. 

 

Ook politieagent Roel van Ende en politievrijwilliger Stefan van Langevelde doken de wagen in om deel te nemen aan deze oefening. Met 'gepaste spoed' reden zij tien minuten na het uitgaan van de melding richting Leersum. ,,Normaal zouden wij eerst gaan kijken en dan pas de melding uitdoen via Burgernet, maar nu willen wij gaan handelen op de burgernetmeldingen en verloopt het dus net even iets anders", aldus Van Ende. 

 

AANHOUDING Aangekomen in Leersum - kruising Bergweg en Kwartellaan - was het wachten op de eerste melding van Burgernetgebruikers óf op een glimp van de verdachte. ,,De meldkamer kan precies zien waar alle auto's staan en positioneert ons vervolgens", vertelt Van Langevelde.

 

Toch bleven de telefonische meldingen van oplettende Leersummers uit, ondanks dat sommige rondrijdende politieauto's wel werden aangesproken door mensen die meezochten, vooral in gezelschap van hun hond. Uiteindelijk werd de vermeende inbreker - na oplettendheid van burgemeester Frits Naafs, die meereed in een politieauto en de inbreker op zijn netvlies kreeg - rond 19.51 uur op een woonerf aan de Vogelslag aangehouden. 

 

Na de aanhouding is de inbreker, genaamd Dario, samen met een politieagent nog teruggegaan naar een woonhuis. ,,Ik kon in veel tuinen op mijn gemak rondneuzen en had makkelijk vier keer kunnen inbreken. Ik heb zelfs op sommige ramen geklopt om honden te laten aanslaan. Bij één mevrouw heb ik twee rondjes om het huis gelopen, waarna zij het raam opende en vroeg of ik 'het kon vinden'. Toen ik antwoordde dat het oké was en wegliep sloot zij haar raam weer", aldus Dario, die toch terug is gegaan om te melden dat zij in het vervolg 1-1-2 moet bellen in dergelijke situaties. 

 

EVALUATIE Op de evaluatie in De Binder - waar uiteindelijk maar één inwoner bij aanschoof - werd al snel duidelijk dat er gedurende de looptijd van de actie maar één telefonische melding is gedaan. ,,En daar konden wij helaas niets mee", zegt agent Rene Falke. Ook het gemak waarmee inbreker Dario kon rondlopen in de woonwijk zorgde voor een schokreactie onder de agenten. Toch merkte de Leersumse wijkagent Arend Jan van Hattum wel dat er meer mensen op straat waren. ,,Vooral mensen die even met de hond gingen lopen op een normaal rustig tijdstip." 

 

BURGERNET Het systeem van Burgernet werkte gedurende de oefening ook niet mee. Waar de eerste melding te laat naar de bewoners werd gestuurd, kwam een ingepland tweede bericht niet eens aan. ,,Het eerste bericht is uiteindelijk toch door 155 mensen gelezen, waarvan er 98 in de betreffende wijk wonen. Een mooi aantal."

 

Vooral het feit dat mensen geen 1-1-2 bellen als zij een verdachte situatie zien doet de politie toch even achter de oren krabben. ,,Bij de Uilentoren stonden twee mensen. Ik ben toen extra opvallend naar een woning gelopen en heb daar aan de deuren gevoeld. De vrouw die bij de toren stond keek mij wel vreemd na, maar heeft geen melding gegeven", vertelt Dario.

 

Falke én Naafs benadrukken dan ook dat in dergelijke gevallen altijd 1-1-2 moet worden gebeld. ,,Je redt er niet alleen levens mee, je vangt er ook boeven mee", stelt Falke.

 

Daarnaast was Naafs vooral verbaasd over de donkere tuinen. ,,Een inbreker heeft vrij spel, vooral bij vrijstaande woningen. Ik adviseer mensen dan ook om een lamp op te hangen met een beweegsensor, zeker met de donkere dagen in aankomst." De komende tijd zal de politie nog meer oefeningen uitvoeren in de diverse dorpen. Aanmelden voor Burgernet kan via burgernet.nl