• Marc Satijn

'Ik kijk uit naar de verkiezingen'

DOORN Met de landelijke verkiezingen in het vooruitzicht worden ook de stembureaus binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug weer klaargemaakt. Mede door de ondersteuning van vele vrijwilligers wordt het stemmen bij iedere verkiezing mogelijk gemaakt. De nu nog 70-jarige Wim van Stempvoort is al ruim dertig jaar vrijwilliger bij het stembureau in het Doornse Cultuurhuis, maar dit jaar is de verkiezing extra bijzonder. ,,Ik ben die dag namelijk jarig", aldus Van Stempvoort.

Marc Satijn

Met nog twee andere vrijwilligers is Van Stempvoort een aantal jaren geleden door de gemeente intern benoemd tot 'dreamteam'. ,,Wij zijn gepokt en gemazeld in de ins en outs en werken al die jaren al in dezelfde samenstelling. Ook hebben wij vaak de meeste stemmers van alle stembureaus en hebben wij bijna nooit problemen."

LEUK Op 15 maart gaat de wekker van de vrijwilliger al vroeg in de ochtend, want om 06.45 uur wordt hij verwacht in het Cultuurhuis. ,,Ik ben blij als ik tegen 24.00 uur thuis ben na het tellen van de stemmen. Dan moet ik altijd nog wel even een uurtje bijkomen, hoor", vertelt Wim van Stempvoort, die het ondersteunen bij het stembureau als leuk ervaart. ,,Je leeft er iedere keer weer naar toe. Er komen op die dag veel mensen en je ziet veel bekenden. Ik ben ook een extrovert persoon, dus ik vind het leuk. Maar... Je hebt er iets mee of niet: het zijn lange dagen."

Zodra de vrijwilligers op het stembureau arriveren mogen zij direct aan het werk. ,,De buitendienst heeft vaak al de stemhokken en -bussen neergezet. Wij krijgen de koffer met de kieswet, het Proces Verbaal en alle stembiljetten, die wij netjes tellen en op stapeltjes leggen. Dan controleren wij alles, voornamelijk ook of de stembus bij aanvang leeg is. Als wij ook nog eens lekker zitten achter onze tafel, dan hebben wij alles gereed om beslagen ten ijs te komen."

GROEN OF ROOD Wel denkt de vrijwilliger iedere verkiezing na over zijn kledingkeuze. ,,Ik moet oppassen dat ik niet met een rode of groene stropdas ga zitten. Ik ben onpartijdig, want er mag geen reclame worden gemaakt", vertelt Van Stempvoort, die wel eens eerder heeft meegemaakt dat dit gebeurde binnen het lokaal. ,,Mensen mogen ook onder geen beding bij elkaar in het stemhokje staan."

VERJAARDAG Voor Van Stempvoort is deze verkiezing een bijzondere, want hij wordt op de stemdag 71 jaar. ,,Ik heb nog nooit zoveel mensen op mijn verjaardag gehad", grapt hij. ,,Iemand stelde voor om een cadeautafel neer te zetten, maar dat hoeft echt niet."

Het mooiste cadeautje voor de vrijwilliger: stemmers die vriendelijk zijn en de juiste spullen bij de hand hebben. Dit is nog wel eens een probleem volgens de vrijwilliger. ,,Lees goed wat je allemaal mee moet nemen, het staat gewoon op de kaart!"

De verkiezingen vinden dit jaar plaats op 15 maart. Stemmen kan voor bewoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug bij alle 26 stembureaus naar keuze binnen de gemeente. Buiten de gemeentegrenzen kan er alleen worden gestemd met een zogenaamde kiezerspas.