• Kevin van Roekel heeft een grote passie voor houtbewerking

    Marc Satijn

'Ik heb altijd al iets met hout gehad'

DOORN Nog maar een paar dagen te gaan en dan zit voor de scholieren in deze regio de zomervakantie er al weer op. Waar veel jongeren nog even genieten van hun allerlaatste vrije dagen, ronden anderen hun vakantiebaantje af waarmee ze nog snel een zakcentje kunnen bijverdienen. 'Jammer', vindt de 14-jarige Doornaar Kevin van Roekel, die zijn ideale vakantiebaan had gevonden: werken bij Van Vliet Kastanjehout.

Marc Satijn

 

Kevin gaat dit jaar zijn tweede jaar in op het Vakcollege Maarsbergen (richting 'bouw'), maar heeft zijn toekomstbeeld nu al redelijk scherp voor zich. ,,Ik wil later timmerman of meubelmaker worden", spreekt de 14-jarige met enige zekerheid uit. 

 

VAKANTIEBAAN Extra mooi was het dan ook dat de kans zich voordeed om vakantiewerk te gaan doen bij het Langbroekse bedrijf 'Van Vliet Kastanjehout', een houtbedrijf gespecialiseerd in duurzaam Europees hout. ,,Ik wilde deze vakantie toch wat geld bijverdienen. Via via kreeg ik te horen over Van Vliet en dat leek mij wel een leuk bedrijf", concludeert Kevin, die op zijn beurt dan ook aanklopte in Langbroek. Met succes, want ondertussen werkt hij hier al ruim vier weken.

 

AANPAKKERS Het was niet vanzelfsprekend dat Kevin bij het houtbedrijf aan het werk mocht. ,,Wij vinden het geweldig om leerlingen op te leiden als bedrijf. Toen Kevin met de vraag kwam zagen wij al dat hij dezelfde passie heeft voor hout als dat wij hebben. Wij zoeken echte aanpakkers... geen vakkenvullers", vertelt eigenaar Ernst-Jan Damen.

 

Dat Kevin werkelijk een aanpakker is blijkt. ,,Je kan wel de hele dag op de bank blijven zitten, maar daar heb je niets aan", aldus Kevin, die er dan ook niet aan moet denken om later achter een bureau plaats te moeten nemen. Een houtbedrijf runnen zoals zijn baas doet hoeft voor hem dan ook niet. ,,Laat mij maar lekker buiten lopen."

 

PASSIE Dat Kevin een echte passie heeft voor hout bleek naar zijn zeggen vroeger al, toen bleek dat hij liever met hout dan met Lego speelde. ,,Ik maakte onder andere kleine bureautjes voor op mijn kamer. Hout is gewoon heel mooi en ik wilde er altijd al iets meer mee doen. Het is iets waar je in het leven wat aan hebt."

 

WERK Op dit moment verricht Kevin vooral de kleinere klusjes binnen het bedrijf. ,,Zo help ik met het maken van de banken, zet ik orders klaar en pak ik de spullen voor de hekjes", aldus de houtliefhebber, die ook vol trots vertelt dat hij het gras mocht maaien. ,,Maar Ik heb veel geleerd, onder andere welke houtsoorten er zijn en wat je er mee kunt maken."

 

Volgens Damen is Kevin erg leergierig en pakt hij snel nieuwe dingen op vanwege zijn interesse in het vakgebied. ,,De branche zoekt juist jongens als Kevin. We zijn in Nederland een kenniseconomie, maar we hebben handen nodig", aldus Damen.

 

RUGBY Ondanks dat voor Kevin school weer op het punt van beginnen staat neemt hij nog geen afscheid en keert hij op vrije dagen nog wel eens terug. Mits hij wordt gevraagd voor het Nederlands elftal van zijn andere passie: rugby. ,,Maar dat zal waarschijnlijk niet gaan gebeuren."