• Monique José Timmermans

Huisarts Eric van der Snoek neemt afscheid

MAARN Van dorpsdokter naar gezondheidscentrum, Eric van der Snoek stond midden in de ontwikkeling van het huisartsenvak. ,,Een prachtig beroep, dat vind ik nog steeds. Het is interessanter geworden door de ontwikkelingen, hoewel je ook dingen mist, zoals bevallingen." Eind deze maand legt Van der Snoek de stethoscoop definitief neer en neemt hij met een muzikaal feest op zaterdag 6 april afscheid als huisarts in Maarn.


Monique José Timmermans

,,Een receptie is niets voor mij. De muziek heeft altijd een belangrijk deel van mijn leven gevuld, ik speel in drie orkesten – Harmonieorkest Manderen, Barnevelds Kamerorkest, Zeister Philarmonisch Orkest - en deze komen optreden. Ook Vinkenvocale, onder leiding van mijn vrouw Petra, zal een optreden verzorgen in de tent die we op de Raadhuislaan opzetten. Ik heb vrijaf van het spelen en loop tussen 14.00 en 17.00 uur rond om met inwoners en bezoekers en praatje te maken. In het gezondheidscentrum staat een drankje klaar."

AFSTAND Muziek is voor Van der Snoek altijd een uitlaatklep geweest. ,,Je moet je volledige aandacht er bij houden en daarmee kun je even afstand nemen van de praktijk. Voor sommige dingen zijn geen woorden, maar werkt muziek helend. Het is het mooiste van het vak, dat het zingevend is, je staat echt dicht bij je patiënten. En dan leef je onvermijdelijk mee met vreugde en verdriet."

GETRAPT Hij vervolgt: ,,Toen ik begon was het patiëntcontact heel direct. Had je vroeger de bevalling gedaan, dan zag je daarna de baby op het consultatiebureau. Heerlijke en ontspannen middagen met al die kleintjes die in principe gezond zijn. Nu is er een getrapt systeem, de assistenten zijn het eerste visitekaartje van de praktijk en zelf beoefen je je vak binnen een organisatie. In plaats van de vragen die nu door de assistenten worden afgehandeld, komen zwaardere medische problemen op het bord van de huisarts. Mensen liggen niet meer drie weken in het ziekenhuis voor een behandeling. Met een paar dagen zijn ze thuis en doet de huisarts een groot deel van de nazorg. Het is inhoudelijk interessanter geworden."

KENNIS Ook de mondigheid en kennis van patiënten is groter, zeker in een hoogopgeleid dorp als Maarn. ,,Er ontstaat een wisselwerking in de spreekkamer tussen de kennis van beiden, het geeft verdieping. Soms moet je als arts impopulaire dingen zeggen, die de patiënt eigenlijk niet wil horen. Het is de kern waarom marktwerking in de zorg niet kan. In de zorg betekent de mens ontzien, dat je de mens niet ziet."

ORGANISATIE Daarnaast vraagt de organisatorische kant van een groepspraktijk met diverse assistenten de nodige aandacht. ,,Het heeft ook vrijheid gegeven. Niet meer weekenden binnen de dorpsgrenzen blijven omdat je dienst hebt. Door de huisartsenpost kon ik in de vrije weekenden deelnemen aan muziekactiviteiten. Daar ga ik na mijn pensioen als huisarts nog meer van genieten."

GERUST HART Wat Van der Snoek verder gaat doen, daar neemt hij de tijd voor om over na te denken. ,,Ik maak me geen zorgen. Het contact met mensen is voor mij heel belangrijk, maar in de huisartsenpraktijk zal ik daar geen invulling meer aan geven. Dat laat ik met een gerust hart over aan het huidige team."

FEEST Voor de komende weken vragen de voorbereidingen van het muzikale afscheidsfeest alle aandacht. Zaterdag 6 april van 14.00 tot 17.00 uur is iedereen welkom om nog even een persoonlijk woordje te wisselen met Eric van der Snoek in de Raadhuislaan in Maarn.