• Museum Huis Doorn.

    Archief BDUmedia

Huis Doorn loopt gevaar (update)

DOORN Het voortbestaan van museum Huis Doorn is opnieuw in gevaar door een korting op de subsidie. Dat zei directeur-bestuur Herman Sietsma vorige week in dagblad Trouw. Om het museum te redden zijn burgemeester en wethouders van Utrechtse Heuvelrug samen met Sietsma flink aan het lobbyen. Alle hoop is nu gevestigd op de Haagse politiek.

Michiel Schaaij

COLLECTIE Opnieuw lijken zich donkere wolken boven Huis Doorn samen te pakken. Het lijkt erop dat het museum volgend jaar te weinig overheidssteun krijgt om de collectie in stand te houden en aan het grote publiek te laten zien. Uit een onderzoek van het Amersfoortse adviesbureau BMC blijkt verder dat vitale functies op het gebied van administratie, marketing en de begeleiding van vrijwilligers ontbreken of onvoldoende professioneel zijn ingevuld.

LOBBY Om het tij te keren zijn directeur Sietsma en het Heuvelrugcollege inmiddels volop gaan lobbyen. Op een barbecue tijdens het recente bezoek van staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) aan Doorn, werd de bewindsman al op de dreigende ondergang van het museum gewezen. En over twee weken schuiven burgemeester Frits Naafs en Sietsma aan bij Tweede Kamerleden van regeringspartijen VVD en - waarschijnlijk - Partij van de Arbeid.

EXTRAATJE De troonrede op Prinsjesdag en de daarop volgende Tweede Kamerdebatten zijn volgens Naafs beslissend. Met de landelijke verkiezingen in aantocht en dankzij het aantrekken van de economie zit er weer meer ruimte in de Haagse begrotingen. Via het traditionele lek naar RTL Nieuws kwam al naar buiten, dat er voor cultuur een extraatje van 10 miljoen euro in het vat zit. Volgens de burgemeester zou museum Huis Doorn met een schamele twee ton daarvan al gered zijn.

KAPOT BEZUINIGEN Net als Naafs toont ook cultuurwethouder Hans Nijhof (Groen Links/PvdA) toont zich een warm pleitbezorger van het voortbestaan van het museum aan de Langbroekerweg. Hij noemt Huis Doorn ,,een markeringspunt in de Europese en wereldgeschiedenis". Directeur Sietsma wijst erop dat het Rijksvastgoedbedrijf miljoenen investeert in de renovatie van het parkbos en het poortgebouw, terwijl de Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het museum kapot dreigt te bezuinigen.