• Harry Koelewijn

Hoop voor bibliotheken Amerongen en Maarn

HEUVELRUG De kans op sluiting van de bibliotheken in Amerongen en Maarn wordt kleiner. De massale protesten van inwoners tegen de bezuinigingsmaatregel lijken hun vruchten af te werpen. Uit een uitspraak van wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) vrijdagochtend in De Volkskrant blijkt, dat het college overweegt om het idee van de bibliotheeksluiting niet verder uit te werken.

Michiel Schaaij

WEINIG DRAAGVLAK ,,Als ik goed luister naar de mensen, moet die suggestie misschien wel van tafel", aldus Boonzaaijer. Landelijke media besteedden de afgelopen weken ruime aandacht aan de voorgestelde maatregelen om de financiële tekorten van Utrechtse Heuvelrug aan te vullen. Uit de verschillende reportages blijkt, dat er onder inwoners weinig draagvlak bestaat voor de sluiting van twee bibliotheekfilialen.

GEMEENTEKANTOOR Zes jaar na de ingebruikname wijzen veel inwoners nog steeds naar het peperdure gemeentekantoor in Doorn. De huidige financiële malaise zou minder groot zijn geweest, als voor een goedkoper gemeentehuis gekozen zou zijn, zo luidt de veel gehoorde redenatie. Maar volgens wethouder Boonzaaijer zouden ook zonder het nieuwe gemeentekantoor bezuinigingen onvermijdelijk zijn.

BEGROTING ,,Wij hadden een keurig sluitende begroting. Tot we erachter kwamen dat we van het Rijk zes miljoen euro minder krijgen voor onze zorgtaken dan we eraan uitgeven", aldus de wethouder in De Volkskrant. Ook in andere landelijke media wijst het Heuvelrugcollege met de beschuldigende vinger naar Den Haag.

RUZIE Wethouder Hans Waaldijk (Open) ontkent echter dat het college de bibliotheken in gijzeling neemt om de financiële ruzie met Den Haag publicitair kracht bij te zetten. Dat beeld wordt volgens Waaldijk niet door hem neergezet. Dat die indruk uit de landelijke media wel zou kunnen ontstaan, ontkent Waaldijk niet.

ENQUÊTE Donderdagavond worden in het Doornse cultuurhuis de resultaten besproken van de gemeentelijke enquête over de voorgestelde bezuinigingen. Op die bijeenkomst kunnen raadsleden en inwoners met elkaar in gesprek over de penibele financiële situatie van Utrechtse Heuvelrug.