• Wethouders Nijhof en Boonzaaijer assisteren de aannemer bij het plaatsen van de nokbalk van Waayestein.

    Cees Keur

Hoogste punt restauratie Waayenstein bereikt

LEERSUM Het hoogste punt tijdens de restauratie van de afgebrande boerderij Waayestein op landgoed Zuylestein werd vorige week bereikt. Tijdens het werk is ontdekt dat het stalgebouw uit de 14e eeuw oorspronkelijk de ridderhofstad Waayestein was. Wethouders Gerrit Boonzaaijer en Hans Nijhof assisteerden aannemer Kreeft uit Ede bij het plaatsen van de nokbalk.

Edith Hazelzet

Voor Jemima De Brauwere, eigenares en beheerder van het landgoed, vormt het herstel van Waayestein op de schaapskooi na het laatste grote restauratieproject op Zuylestein. Ze is blij met de vorderingen en hoopt dat de panden in juli klaar zijn waarna ze gezamenlijk in de verkoop zullen gaan.

ONTDEKKING De voormalige boerderij met monumentenstatus werd eind twintigste eeuw door brand verwoest. Tijdens de herstelwerkzaamheden vond onderzoek plaats. ,,Tot voor kort dachten we dat de stal gebouwd was met de stenen van de vervallen ridderhofstad. Nu bleek dat de muren aan de onderkant heel dik waren en dat hier ging om een afgetopte versie van de hofstad waarop de stalmuren waren gebouwd." Begin 17e eeuw werd de ridderhofstad Wayestein gekocht door stadhouder Frederik Hendrik, die later ook buitenplaats Zuylestein realiseerde. ,,Waayestein werd toen deels gesloopt: het middeleeuwse voorhuis werd afgetopt en van een kap voorzien, en achter het voorhuis werd een boerderij gebouwd."

DUURZAAM Beide gebouwen worden duurzaam gerestaureerd. Balken die verrot waren zijn vervangen door hout afkomstig van de houtzagerij van Landgoed Twickel. De panden worden verwarmd door een centrale houtpelletinstallatie: ,,Door toepassing van houtkachels en wand- en vloerverwarming blijft de middeleeuwse constructie behouden en is er toch sprake van laag energieverbruik. Zo zijn ze zeer geschikt voor wonen in combinatie met werken aan huis." Het ministerie van OCW subsidieert bij wijze van proef de CO2-neutrale energiehuishouding van de monumenten.