• Stand-up comedian Hans Gommer vertelt over het belang van falen of stralen.

    Victor Schutijser

'Honderd procent falen of stralen'

DOORN De tweede editie van Pecha Kucha Utrechtse Heuvelrug vond vrijdagavond 6 oktober plaats. Op landgoed Zonheuvel in Doorn verzamelden zich geïnteresseerde Heuvelruggers om te luisteren naar mensen uit de buurt met een inspirerende presentatie. Sprekers vroegen de mensen in de zaal om mee te denken, mee te dromen of mee te werken aan hun project.

Victor Schutijser

Pecha Kucha is een vorm van presenteren waarbij de presentator twintig beelden twintig seconden lang laat zien en daarbij kort een inspirerend verhaal vertelt. Aan deze Utrechtse Heuvelrug-editie deden elf sprekers mee.

CULTUURHOEK Willem Stolwijk vertelde bij de vorige Pecha Kucha over een droom; de Cultuurhoek in Driebergen. Nu, een half jaar later, wordt er al volop geklust en is de verwachting dat de hoek in april open gaat. Hanne Roetmeijer borduurt voort op het verhaal van Stolwijk. ,,We begonnen met een vraagteken en eindigen met een uitroepteken!", aldus Roetemeijer.

CENSUURCOMMISSIE Stand-up comedian Hans Gommer vertelde over zijn motto 'Honderd procent falen of stralen'. ,,Iedereen heeft een censuurcommissie in zijn hoofd die zegt: 'Dat moet je niet doen, dat is stom'. Als het je lukt die commissie te veranderen in een fanclub ga je het maken", aldus Gommer. ,,Je moet niet bang zijn om te falen", vindt Gommer. ,,Als je iets voor honderd procent doet en je gaat op je bek zeggen mensen 'Wow, dat je dat durft!'. Als het lukt zeggen mensen 'Wow, dat je dat kan!'."

DYSLEXIE Dyslexie de wereld uit - dat is de ambitie van Stichting Platform Dyslexie Nederland een initiatief van Balt van Raamsdonk uit Leersum. En er zijn inmiddels veelbelovende resultaten gehaald die bijdragen aan de preventie van leesproblemen. ,,Deze Pecha Kucha Night laten wij graag zien waar wij mee bezig zijn en hoe dit een beweging op gang brengt waar niet alleen kinderen, ouders en leerkrachten van kunnen profiteren, maar ook de gemeente en de samenleving als geheel", vertelt spreker Hildegonde Mostert.

Dries Oosterhof haalde zijn doctoraal Andragogiek (Veranderkunde) aan de RijksUniversiteit Groningen. Hij is in het bijzonder gefascineerd door het fenomeen van de leider die in of uit contact met zijn team en organisatie invloed uitoefent en hoe dat een organisatie kan maken of breken. Hij vertelde onder andere over de organisatiegyroscoop als hulpmiddel voor managers en teams bij complexe vraagstukken. Door te kijken naar waar de onbalans zit in de organisatie, ontwikkelt hij een verfrissende blik op heden en toekomst van de organisatie.

LIVE UITZENDING Voor het eerst was de Pecha Kucha Night live te bekijken en te beluisteren via Facebook. Edwin Blom van Kriskrosmedia verzorgde de livestream. In gesprek met organisator Joyce Delpeut kwam hij op het idee om deze activiteit te streamen. ,,Je bereikt zo een groter publiek en het is later nog terug te kijken. Zo kunnen we meer betrokkenheid creëren bij het publiek en maken we gebruik van de mogelijkheden die we hebben op social media", aldus Blom.

Presentator Oscar Kocken sloot de avond af door het benoemen van een gemeenschappelijke deler die hij vond in de presentaties. ,,Het gaat om dromen durven benoemen en er vol voor gaan. Durven om in het diepe te springen en trots te kunnen zijn op jezelf. We doen dat allemaal op een andere manier, maar met hetzelfde doel", aldus Kocken.

 

Op de hoogte blijven van de volgende editie in april 2018 en het terugkijken en luisteren van de presentaties van deze editie kan op de Facebookpagina PechaKuchaUH.