• Danny van der Linden

Hockeyers en gemeente bakkeleien over parkeerplaats

DRIEBERGEN Hockeyclub Shinty uit Driebergen is in een conflictsituatie met de gemeente Utrechtse Heuvelrug beland. Inzet is de parkeergelegenheid nabij de sportvelden van Shinty. Om 'zwart' parkeren tegen te gaan, wil het gemeentebestuur de weg door Beerschoten-Willinkshof afsluiten en parkeerplaatsen creëren op het terrein van McGregor. Volgens de hockeyers is deze oplossing onacceptabel.

Danny van der Linden

De parkeerproblematiek speelt al jaren. Op drukke competitiedagen is het een drukte van belang bij de hockeyclub en kunnen automobilisten met moeite een plekje veroveren op de parkeerplaats. Dit zorgt met enige regelmaat voor een chaotische situatie voor de ingang van het park

VEILIGHEID Omdat het pad doordeweeks gebruikt kan gaan worden door treinreizigers die hun auto er parkeren heeft de gemeente besloten deze weg te sluiten. Zo wil de gemeente het 'zwart' parkeren tegengaan en het gebruik van de pas geopende parkeergarage nabij station Driebergen-Zeist stimuleren. Als alternatief worden er 43 extra parkeerplaatsen gecreëerd op het terrein van McGregor.

,,Te weinig", vindt Ido de Geus. De voorzitter van hockeyclub Shinty werd in september verrast door de plannen en is niet blij met de situatie. ,,Wij hebben meer dan elfhonderd leden. Daarvan zijn veel leden jeugdleden. Zij komen met de fiets en moeten, als de plannen doorgaan, over hetzelfde pad als de vele auto's. De veiligheid van onze kinderen komt hiermee in het geding. Dit is ook bevestigd door een verkeersdeskundige. Voor ons is veiligheid het belangrijkste argument." Inmiddels is de hockeyclub in gesprek met de gemeente.

SLAGBOOM Dat het terrein van de parkeerplaats op de grond van het bedrijf McGregor ligt is ook niet handig, vindt de voorzitter. ,,McGregor wil het terrein met een hek sluiten. Voor ons is dat heel onhandig omdat we dan zeer beperkt zijn in de tijden waar op we gebruik kunnen maken van de parkeervoorzieningen. We zouden veel liever een ontsluiting aan de andere kant van het park hebben en daar een goede groene parkeerplaats maken", aldus De Geus.

De parkeerplaats die de hockeyvereniging voor ogen heeft zou moeten komen achter de hockeyvelden op Beerschoten-Willinkshof. ,,Daar ligt een stuk braakliggend terrein waar plek zou kunnen zijn voor zeventig tot negentig auto's. En zo hoeft er ook niet meer tussen de bomen worden geparkeerd"

Wethouder Henk Veldhuizen betreurt de ophef. Hij geeft aan begrip te hebben voor de ontevredenheid van Shinty, maar ziet ook dat de mogelijkheden beperkt zijn omdat de hockeyclub in een ecologische hoofdstructuur ligt.

VVD Inmiddels heeft de VVD vragen inzake de parkeerproblematiek gesteld. De politieke partij wil onder anderen weten of het college zich realiseert dat hockeyvereniging Shinty op piekmomenten tachtig tot honderd parkeerplekken nodig heeft en vraagt zich af of er gezocht kan worden naar een blijvende oplossing tot ieders tevredenheid.

Ido de Geus sluit zich hier bij aan. ,,We blijven graag in gesprek met de gemeente om te zoeken naar de beste oplossing. En wij denken dat dit kan op een manier die recht doet aan de natuur, het maatschappelijk belang van de grootste sportvereniging in de Utrechtse Heuvelrug en de zorgen van de gemeente omtrent het zwart parkeren."