• Op de plek van de executies is onlangs een apart herdenkingskruis geplaatst.

    Kamp Amersfoort

Kinderen van verzetsstrijders bezoeken executieplek

HEUVELRUG Kinderen van gefusilleerde verzetsmensen bezoeken op dinsdag 24 september voor het eerst de executieplek van hun vader. Ze komen van heinde en verre naar de herdenking die Kamp Amersfoort op de Leusderheide heeft georganiseerd. Ook burgemeester Naafs zal bij de herdenking aanwezig zijn. 

Op 24 september 1944, dinsdag precies 75 jaar geleden, werden de tien mannen doodgeschoten. Ze waren gevangengezet in Kamp Amersfoort, omdat ze de Arbeidseinsatz hadden ontdoken. Als represaille voor een geslaagde verzetsactie rond Zwolle, werden ze door de bezetter doodgeschoten.

WRAAK Kamp Amersfoort herdenkt dinsdag ook de 22 mannen die op 12 juni, 17 juli, 21 juli, 8 of 9 september 1944 op de Leusderheide werden gefusilleerd. Vrijwel allen zaten eerst gevangen in Kamp Amersfoort. Het merendeel had verzetsdaden verricht en werd als wraak voor de liquidatie van een NSB'er of nazi elders gefusilleerd.

De mannen kwamen onder andere uit Driebergen. Burgemeester Bruls van Nijmegen zal tijdens de ceremonie het woord voeren. Ook de burgemeesters Bouwmeester (Leusden) en Bolsius (Amersfoort) zijn aanwezig, evenals wethouder Van Gils van Rotterdam en wethouder Groot Wassink van Amsterdam.

GROOTSTE EXECUTIEPLEK In de directe omgeving van het kamp, waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 35.000 Nederlanders gevangen zaten, werden meer dan 350 mensen doodgeschoten door de bezetter. Dat maakt de directe omgeving van Kamp Amersfoort de grootste executieplek van Nederland.

De executieplekken bevinden zich op de Leusderheide, wat een militair oefenterrein is en dus verboden gebied. Kamp Amersfoort heeft toestemming gekregen van het ministerie van defensie om de familieleden naar de massagraven van destijds te brengen. De graven zijn na de oorlog gevonden en geruimd, de slachtoffers elders begraven of gecremeerd. Op de plek van de executies is onlangs een apart herdenkingskruis geplaatst.