• Organisator Rinus van Veldhuizen op een deel van het parcours.

    Danny van der Linden

Heuvelrugwielerronde beleeft negende lustrum

DRIEBERGEN Wielercomité Heuvelrugwielerronde van Driebergen houdt donderdag 31 mei het evenement voor de vijfenveertigste keer. Vanaf het einde van de middag verandert de omgeving van de Sint Hubertuslaan in Driebergen-Rijsenburg in een parcours waar diverse wielerwedstrijden plaats zullen vinden.

Danny van der Linden

Bij de organisatie is Rinus van Veldhuizen (77) de spil waar het om draait. ,,Ik ben al sinds 1954 betrokken bij de wielersport. Het is een belangrijk deel van mijn leven geworden", zegt hij. ,,Ook mijn kinderen zijn nu betrokken bij de organisatie."

Zo is dochter Anita verantwoordelijk voor de administratie en inschrijvingen. ,,Mijn vader zette mij op jonge leeftijd op een rood fietsje en ik wilde alleen nog maar fietsen", zegt zij. Later ging het fietsje naar haar jongere broer die uiteindelijk nog jarenlang zou blijven fietsen. ,,Wielrennen zit bij ons in het bloed", zegt Rinus van Veldhuizen.

SPONSORING Van Veldhuizen is inmiddels geen onbekende in Driebergen en omgeving. ,,Elk jaar hebben we flink wat sponsors nodig om de wielerronde mogelijk te maken. Sommige mensen weten al als ik bij ze aanbel dat ik kom vragen om een bijdrage", zegt hij. Maar niet alleen financiële middelen helpen de organisatie bij de realisatie van het evenement. ,,Ik heb laatst berekend dat we van diverse bedrijven ook voor ongeveer duizend euro aan materialen hebben gekregen. Dat gaat van shirtjes tot prachtige bossen bloemen die we aan de winnaars uitreiken." Er zijn dit jaar ongeveer vijfenzeventig sponsors betrokken bij de organisatie.

VEILIGHEID De wedstrijddag wordt gestart om 16:45 uur met de zogeheten Dikkebankenraces. Hierin strijden jeugdige wielrenners in diverse leeftijdscategorieën om de titels in wedstrijden van twee tot vier ronden. 's Avonds is het tijd voor het grotere werk als de volwassen mannen aan het werk gaan in een tweetal wedstrijden van respectievelijk vijftig en zeventig kilometer. ,,Aan de wedstrijden doen meestal zo'n honderdtwintig wielrenners mee", weet Van Veldhuizen.

,,Op dit moment hebben we al bijna honderd inschrijvingen, al weten we dat er ook mensen zijn die zich op de dag zelf nog in komen schrijven tegen betaling." Wel vindt Van Veldhuizen het nog belangrijk om te vermelden dat ook bij deze wielerronde gedacht wordt aan de veiligheid. ,,Ik ben er geen voorstander van junioren bij ervaren renners te laten rijden. Jonge renners zijn vaak minder goed in sturen. Voor de veiligheid vind ik het beter die groepen gescheiden te houden."

ERIK DEKKER Dat laatste deed een aantal jaren geleden ook Erik Dekker. De oud-profrenner, die onder meer etappes wist te winnen in de Tour de France, dook op in Driebergen en reed zijn rondjes door de straten. Van Veldhuizen:,,Dat soort jongens schrijft zich meestal niet van tevoren in, want als bekend wordt dat ze meedoen ontstaat er vaak wat gedoe om ze heen. Daar hebben ze niet altijd zin in."

Dat de wielerronde nu voor de vijfenveertigste keer gehouden wordt, is wel bijzonder. ,,In Nederland is er geen enkele wielerronde die al zo lang door dezelfde persoon wordt georganiseerd", weet Rinus van Veldhuizen. De ronde wordt sinds 1996 verreden op de huidige locatie.

,,Daarvoor reden we vaak meer in het centrum van het dorp. Dan gingen we ook over de Traaij. Dat was voor de winkeliers die sponsorden natuurlijk heel leuk", weet ook de organisator. ,,Maar zoals het nu gaat is het ook een fantastisch evenement. Ik heb er heel veel zin in."