• Het peleton houdt massaal een plaspauze op de dijk langs de IJssel nabij Zutphen tijdens de derde etappe van de Vuelta van Zutphen naar Venlo in 2019.

    Vincent Jannink

Heuvelrugse Vuelta-koorts

HEUVELRUG Terwijl de provincie zich voorbereidt op de komst van de Ronde van Spanje in 2020, stijgt de Vuelta-koorts in Utrechtse Heuvelrug. Sportwethouder Chantal Broekhuis (CDA) zegt met spanning af te wachten, of het peloton ook door de Heuvelrugdorpen komt. Maar de Partij voor de Dieren ziet de komst van de Vuelta helemaal niet zitten.

Michiel Schaaij

Eerder deze maand maakte de organisatie van de Vuelta a España bekend, dat de eerste drie etappes van de rittenkoers in augustus 2020 zijn toegewezen aan de provincies Utrecht en Noord-Brabant. Het Driebergse statenlid Hiltje Keller vreest echter dat de Vuelta op een financieel debacle voor de provincie kan uitlopen. Ze heeft daarom een debat in Provinciale Staten over het miljoenen kostende wielerevenement aangevraagd.

VARKENS De provincie Utrecht legt 2,1 miljoen euro voor de Vuelta op tafel, maar volgens de Partij voor de Dieren is het nog niet zeker of de totale begroting van 14 miljoen euro wel sluitend gemaakt kan worden. Daarnaast maakt de provinciale lijsttrekker Keller er bezwaar tegen, dat de vleesverwerkende Vuelta-sponsor ElPozo elk jaar 7,3 miljoen varkens doodt. Het debat in Provinciale Staten over de Ronde van Spanje wordt in januari gevoerd.

ROUTESCHEMA Begin volgend jaar wordt ook bekendgemaakt hoe het routeschema van de Vuelta er in precies 2020 gaat uitzien. Naar verluidt zou de tweede etappe via Rhenen de provincie binnenkomen, maar dat is nog niet bevestigd. Mochten de wielrenners door één of meer Heuvelrugdorpen rijden, dan hoeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug daarvoor niet te betalen, zegt wethouder Broekhuis. Ze vindt een eventuele doortocht van de Vuelta mooi en zegt ernaar uit te kijken.

IMPULS Net als Broekhuis denkt ook burgemeester Frits Naafs niet, dat de komst van de Vuelta negatieve gevolgen heeft voor de gemeente. Hij noemt de organisatie van grote rittenkoersen zoals de Ronde van Spanje ,,een strakke militaire operatie". Eerder noemde de toeristische innovatietafel de komst van de Vuelta zelfs een economische impuls voor de Heuvelrug.