Heuvelrugse supermarkten willen open

HEUVELRUG De supermarkten binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug komen in actie. Gezamenlijk pleiten ze door middel van posters in de winkel en berichten op sociale media voor het openstellen van de winkels op zogenaamde 'tweede feestdagen'. ,,Helaas staat u op tweede paasdag voor een dichte winkel. Dat spijt ons zeer, we hadden u graag van dienst willen zijn", zo stellen de Jumbo-, Albert Heijn- en Plus-vestigingen.

Marc Satijn

Met de actie hopen de ondernemers de Heuvelrugpolitiek in beweging te krijgen om de openstelling toe te gaan staan. ,,Wij hebben de politiek (nog) niet kunnen overtuigen. Misschien helpt het als u een berichtje achterlaat op het WhatsApp nummer van de gemeente 06 34 86 24 47", zo luidt de oproep.

VERDEELD De berichten op de sociale media van de supermarkten zijn verdeeld. Zo stelt Carla van der Steen op de pagina van de Jumbo in Doorn dat het haar juist fijn lijkt dat dit een extra vrije dag is. ,,En hoeveel dagen zijn het", betwijfelt ze.

ONGELIJKHEID Volgens de Doornse AH-supermarktmanager Bram Boon gaat het er vooral om dat de supermarkten in de omliggende gemeenten -zoals Zeist, Woudenberg en Wijk bij Duurstede- wel de deuren mogen openen. Een principekwestie. ,,We lopen er nu vooral tegenaan dat omliggende gemeenten wel toestemming geven om open te gaan", aldus Boon. Hij wordt gesteund op Facebook door Hannie van Eeden. ,,Winkelsluiting op 1e Paasdag oké, maar ook winkelsluiting op 2e Paasdag dat is toch niet meer van deze tijd."

POLITIEK Een eerdere poging in april vorig jaar van de lokale D66-, VVD- en BVH-fractie om de opening wel toe te staan mislukte. Ook een mogelijkheid om de openstellingen voor de kerstdagen te organiseren werd niet benut. Of de politiek nu in actie gaat komen om de winkels open te stellen op de tweede feestdagen, zal moeten blijken.