• Babs Bouwman
  • Opening Openluchttheater Zonneheuvel Doorn

    Hans Lebbe
  • Babs Bouwman

Heuvelrugfonds steunt lokale doelen

HEUVELRUG Stichting Heuvelrugfonds is hét lokale platform voor goede doelen. Dit mooie initiatief om kunst, cultuur, natuur en erfgoed in de gemeente Utrechtse Heuvelrug te stimuleren en te steunen, timmert hard aan de weg.

Babs Bouwman

Iedereen die een mooi project weet, maar geen geld heeft, kan online een aanvraag indienen en steun vragen aan het fonds. En wie geld wil geven, kan op de website zelf een lokaal goed doel (ANBI) uitzoeken en is ervan verzekerd dat er geen geld aan de strijkstok blijft hangen. Dit jaar kijkt het bestuur, bestaande uit Tineke Booi, Edwin van Veluw en Fedde Op de Coul, onder andere terug op de lancering van de nieuwe website. Want doneren en subsidie aanvragen kan sindsdien online en is daardoor laagdrempeliger dan voorheen.

SUBSIDIE Een project kan in aanmerking komen voor subsidie als het lokaal is en de aanvrager gevestigd is in de Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Edwin van Veluw: ,,Door lokaal te geven kun je projecten en mensen in de buurt helpen en bouw je mee aan wat er in de gemeente Utrechtse Heuvelrug speelt." Natuurlijk is een goed onderbouwd plan met een inzichtelijke begroting een vereiste voor honorering. Op de website is een behulpzaam aanvraagformulier te vinden. Het fonds geeft bijdragen voor complete projecten maar kan ook een steuntje in de rug geven met een bijdrage in de totale begroting. Het Heuvelrugfonds voorziet niet in startkapitaal voor bedrijven of projecten. Eerder moet gedacht worden aan subsidies tussen de 250 en 1.500 euro.

SCHAAPSKUDDE Het afgelopen jaar hebben vijf projecten steun ontvangen van het Heuvelrugfonds. De Schaapskudde Treekerwissel kreeg een bijdrage voor uitgaven die herder José Struik zelf niet kan bekostigen. Zoals kosten van de dierenarts, bijvoeren in de winter en een hekwerk voor het aflammeren. De schapen lammeren in de schuur en het hekwerk creëert een aparte veilige plek voor de lammetjes.

NIEUWE BUREN FEEST Platform Vluchtelingewerkgroep Utrechtse Heuvelrug organiseerde in september het Nieuwe Buren feest in de Maartenskerk in Doorn om asielzoekers en statushouders met allemaal verschillende achtergronden te verbinden en om saamhorigheid te kweken. Vele vrijwilligers maakten deze dag mogelijk. De asielzoekers en statushouders bereidden zelf een feestelijk buffet met gerechten uit diverse landen. Het Heuvelrugfonds gaf een bijdrage voor de aankleding.

TAALLESSEN Stichting de Verbinding Utrechtse Heuvelrug houdt iedere woensdag in de bibliotheek in Leersum het Taalcafé. Met als doel integratie van nieuwe Nederlanders te bevorderen. Want als zij de taal leren spreken, komen zij veel gemakkelijker in contact met anderen. Heuvelrugfonds heeft het mede mogelijk gemaakt dat benodigde materialen zoals bijvoorbeeld boeken, schriften en pennen konden worden aangeschaft.

OPENLUCHT THEATER Het Openluchttheater op Landgoed Zonheuvel dateert uit de jaren 30 en was overgroeid en in onbruik geraakt. Het afgelopen jaar is het bijzondere theater door vrijwilligers opnieuw uitgegraven. Het Heuvelrugfonds gaf een concrete bijdrage voor materialen waarmee vrijwilligers nieuwe banken maakten. Met de feestelijke opening in de zomer zijn het theater en de bankjes in gebruik genomen.

CULTUURPODIUM Heuvelrugfonds heeft Stichting Muziekkoepel Doorn gesteund bij de realisatie van het cultuurpodium op het terrein van het Revius Lyceum. Niet alleen leerlingen van het Revius Lyceum, maar ook inwoners van onze gemeente kunnen er terecht voor muzikale festiviteiten en theateroptredens.

ACTIES Volgend jaar start de actie 'Heuvelrug sap'. Natuurwinkel Lekker uit Driebergen staat van elke verkochte fles een deel van de winst af aan het fonds. Heuvelrug Wijn zorgt al jaren voor een structurele bijdrage aan het fonds en kan ook volgend jaar weer gekocht worden. Dit initiatief van De Mol Drankenspecialist en Jumbo Verberne op de Sluijs is opgezet om de lokale omgeving te steunen.

GEZOCHT Stichting Heuvelrugfonds is op zoek naar vrijwilligers. Mensen met bestuurlijke ervaring voor de versterking van het Bestuur of de Raad van Toezicht. Of meer praktisch op het gebied van websites, tekstschrijven of secretariële ondersteuning. ,,We zijn goed op weg, maar we komen handjes te kort om nog verder door te kunnen schakelen", aldus Tineke Booi.

Heuvelrugfonds zoekt ook samenwerking met andere fondsen. Fedde Op de Coul: ,,Door samenwerking te zoeken met andere en regionale fondsen kunnen we kennis en middelen delen." Info: www.heuvelrugfonds.nl