• ANP Foto

'Heuvelrug wordt warmer en natter'

HEUVELRUG Warmer en natter, dat is de meteorologische toekomst van de Utrechtse Heuvelrug. Sinds het jaar 1900 is het in de regio Utrecht al meer dan twee graden warmer geworden en volgens de regionale klimaatscenario's van het KNMI zet die stijging verder door. Behalve voor het stedelijke gebied wordt vooral de Heuvelrug warmer, verwachten de Biltse weerkundigen.

Michiel Schaaij

Door de oplopende temperaturen stijgt het aantal zomerse dagen en tropische nachten. Ook wordt het natuurlijke groeiseizoen een stuk langer. Tegelijkertijd wordt het steeds natter, zegt het KNMI. Vochtige lucht uit het westen gaat langs de Heuvelrug omhoog. Door de afkoeling die daarmee gepaard gaat, ontstaan wolken en neerslag.

ZANDGROND Dat water stroomt vervolgens de Heuvelrug af en dat kan leiden tot wateroverlast in huizen, zo waarschuwt het weerinstituut. Het weerinstituut stelde verschillende scenario's op en volgens twee daarvan wordt het in de zomermaanden juist flink droger. De zandgronden van de Utrechtse Heuvelrug zijn daar extra gevoelig voor, omdat regenwater snel wegzakt naar het grondwater.

CIJFERS De cijfers van het KNMI werden vorige week op een regionale klimaattop gepresenteerd aan gemeentebestuurders, de provincie, het hoogheemraadschap en de veiligheidsregio.