• Bram van den Heuvel

Heuvelrug wil best zwemmen met de buren

HEUVELRUG Sportwethouder Henk Veldhuizen (CDA) wijst een gezamenlijk, nieuw binnenzwembad met Wijk bij Duurstede niet op voorhand af, maar hij zegt nog niet benaderd te zijn door het Wijkse college. ,,Als dat wel gebeurt, wil ik er serieus over nadenken", aldus Veldhuizen. De Wijkse politiek kondigde vorige week een initiatief aan om de mogelijkheden van een gezamenlijke overdekte zwemaccommodatie te onderzoeken.

Michiel Schaaij

GELD MEENEMEN Volgens Veldhuizen had de Wijkse toenadering niet op een beter moment kunnen komen, omdat Utrechtse Heuvelrug het komende half jaar een besluit over de toekomst van de eigen overdekte baden wil nemen. Maar volgens de wethouder zitten er wel financiële haken en ogen aan een gezamenlijk zwembad. ,,Als Wijk bij Duurstede belt, moeten ze wel geld meenemen", laat Veldhuizen weten.

TWISTPUNT Ook de locatie van een nieuw overdekt zwembad zou een twistpunt kunnen worden. Die plek moet voor zwemmers uit beide gemeenten goed bereikbaar zijn. Utrechtse Heuvelrug ligt het meest voor de hand, denkt Veldhuizen. Maar in dat geval wil hij er wel zeker van zijn dat Wijk bij Duurstede haar financiële verplichtingen ook op lange termijn blijft nakomen.

POLITIEKE STEUN Of de financiële polsstok van Wijk bij Duurstede ver genoeg reikt, is de vraag. Eerder vond de Wijkse gemeenteraad een jaarlijkse bijdrage van 50.000 euro voor een nieuw zwembad te hoog. Ook de benodigde gemeentegarantie van 4,5 miljoen kreeg niet genoeg politieke steun. Overigens denken de Wijkse politici Aart van Veen (D66) en Ed Speyer (VVD) dat hun partijgenoten in de Heuvelrugse gemeenteraad wel oren hebben naar een gemeenschappelijke zwemvoorziening, in plaats van de huidige zwembaden De Zwoer en Woestduin.

GEHEIME VERGADERING Intussen krijgen de toekomstplannen voor de eigen zwembaden van Utrechtse Heuvelrug steeds meer vorm. Binnen twee weken wil Veldhuizen de bijbehorende cijfers in een geheime vergadering met de gemeenteraad delen. ,,Wij gaan hoe dan ook door, want voor ons begint de tijd te dringen", zegt de wethouder.