• Dorpsjournalist.nl

Heuvelrug verruimt openingstijden; verzet blijft

HEUVELRUG Winkels binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug mogen vaker de deuren openen. De gemeenteraad heeft besloten dat inwoners voortaan ook hun boodschappen kunnen doen op Nieuwjaarsdag, de 'tweede feestdagen' en Hemelvaartsdag. Dit alles vloeit voort uit een initiatiefvoorstel van de VVD, D66 en BVHlokaal.

Ondanks dat het besluit nu definitief is genomen, blijft er weerstand tegen het aangepaste winkelbeleid. Vooral bij de drie christelijke partijen ChristenUnie, SGP en CDA. ,,We hebben ons al vanaf het begin verzet. Het is gewoon geen verstandig besluit", aldus Dick Karssen van de CU.

Samen met het CDA, SGP en de fractie OPEN heeft hij de schade -naar eigen zeggen- 'kunnen beperken' door een amendement in te dienen om de voorgenomen openingstijden op Hemelvaartsdag aan banden te kunnen leggen. Zo zullen de winkels op die dag niet al om 9.00 uur openen, maar pas om 12.00 uur vanwege de kerkelijke ochtenddiensten. ,,Een voorstel die wij alleen steunen omdat de ondernemers aan hebben gegeven er geen probleem mee hebben", laat VVD'er Florien Scager weten. Uiteindelijk ging iedere partij mee in de wens van de vier fracties.

TEGEN Toch stemden de drie christelijke partijen tegen het uiteindelijke voorstel om de totale winkeltijden te verruimen, ondanks hun gewenste aanpassing op Hemelvaartsdag. Ook bleek de fractie OPEN geen eenduidig besluit te kunnen nemen. Daar stemden raadsleden Festen en Scheltinga tegen het voorstel.

Dit tot grote frustratie van D66-er Erik van Buiten. Hij wil alle fractievoorzitters op het matje roepen omdat er door partijen 'blijkbaar' tegen een onderdeel van het raadsprogramma kan worden gestemd. ,,Ik wil weten wat dit betekent voor de toekomst van ons raadsprogramma", aldus Van Buiten.

KERST Inwoners zullen in ieder geval vanaf komende tweede kerstdag hun boodschappen kunnen doen in de dorpskernen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Dan openen de winkels de deuren tussen 12.00 en 18.00 uur. Hoeveel en welke winkels er uiteindelijk daadwerkelijk hun deuren zullen openen, moet nog blijken.