• Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Heuvelrug: Vanzelfsprekend meedoen met beperking

HEUVELRUG Gemeente Utrechtse Heuvelrug is door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) uitgekozen om mee te doen in het Koploperprogramma VN-Verdrag Handicap. Het project is erop gericht dat iedereen met en zonder beperking vanzelfsprekend mee kan doen. Wethouder Hans Nijhof: ,,We zijn blij te merken dat het enthousiasme en de inzet waarmee we werken aan vanzelfsprekend meedoen is opgevallen bij de VNG."

,,Dit betekent een mooie aanmoediging om met inwoners, medewerkers en bestuurders onze ambities verder uit te werken en nog meer mensen vanzelfsprekend te laten meedoen.'' De VNG heeft het programma opgestart, omdat gemeenten op het gebied van vanzelfsprekend meedoen met een beperking nog van elkaar kunnen leren. Daarnaast wil de VNG extra aandacht geven aan de al lopende initiatieven van gemeenten die gericht zijn op volwaardig meedoen met een beperking.

INITIATIEVEN ,,Belangen van inwoners met een beperking staat hoog op de agenda bij Utrechtse Heuvelrug." Daarnaast zoekt de gemeente naar een innoverende aanpak. Binnen de gemeente zijn er diverse initiatieven die bijdragen aan een inclusieve samenleving. Juist deze onderdelen zijn belangrijk om in aanmerking te komen voor het Koploperprogramma.

AANMELDING Voor het koploperprogramma konden gemeenten zichzelf aanmelden, maar ook inwoners met een beperking en cliënten konden hun gemeente voordragen via de Alliantie VN-Verdrag , een samenwerking tussen diverse belangenbehartigingspartijen leder(in), Per Saldo, Mind-LPGGz, Coalitie voor inclusie en LFB. De VNG en de Alliantie VN-Verdrag hebben vervolgens een selectie gemaakt. Verder keken de VNG en de Alliantie VN-Verdrag naar een goede spreiding over het land, over thema en op grootte van de gemeente.