• Monique Jose Timmermans

Heuvelrug Tweedaagse dit najaar

HEUVELRUG Wat in het najaar begon als een plan in het hoofd van Cees van Dijck, is nu een concreet evenement waarvoor de inschrijving binnenkort start: de Heuvelrug Tweedaagse. De wandeltocht vindt plaats op zaterdag 1 en zondag 2 september, waarbij deelnemen aan één van beide dagen ook mogelijk is.

Monique José Timmermans

,,Er zijn prachtige routes uitgezet over vooral onverharde paden in de natuur. De afstanden zijn 20 of 40 km per tocht",  aldus Van Dijck. Inschrijven kan via greenrace.nl.

ERVARING ,,Een plan hebben is één, maar het uitvoeren bleek in de praktijk een hele klus aangezien ik op dat gebied geen ervaring heb. Gesprekken met organisatoren van bijvoorbeeld de avondvierdaagse en Nijmeegse vierdaagse brachten mij verder en gaven vooral inzicht in waar je allemaal aan moet denken bij de organisatie. Ik moest op zoek naar mensen in de regio met ervaring. Sinds de samenwerking met de stichting Green Race zit de vaart er in. Zij reageerden op een artikel dat eerder in de krant is verschenen."

Daarnaast is de pragmatische inbreng van Bert Huibers (mede-organisator Maarten Luther Wandeltocht in Amerongen) van onschatbare waarde volgens Van Dijck. Hiermee is een organisatieteam opgetuigd met vertegenwoordigers die wonen van Driebergen tot Amerongen. Voor de start en finish is Vakantiepark Bonte Vlucht als locatie gekozen. ,,Aanvankelijk heb ik wel naar een dorpskern gekeken, maar dan zijn er te veel praktische bezwaren. Vakantiepark Bonte Vlucht ligt tussen Doorn en Leersum langs de provinciale weg. Goed bereikbaar met auto, fiets en openbaar vervoer. Doordat het perceel diep het bos in loopt, vormt het een goede uitvalsbasis voor de wandelroutes. En er is de mogelijkheid ter plaatse te overnachten voor wie dat wil."

De routes raken de randen van dorpen en passeren diverse restaurants waar de deelnemers zelf een pauze kunnen nemen. Zaterdag is de omgeving van Doorn, Driebergen en Austerlitz het doel en zondag  gaan de wandelaars richting Leersum, Amerongen, Rhenen en Overberg. Het maximaal mogelijke deel van de route gaat over onverharde paden. Een gezellig promodorpje bij de start en finish moet voor de nodige sfeer zorgen. Zeker na afloop als de wandelaars weer terugkeren. Burgemeester Frits Naafs zal het startschot voor de 40 km lossen om 08.00 uur. De 20 km lopers - waaronder de burgemeester zelf - vertrekken om 11.30 uur, zodat deelnemers aan beide afstanden tussen 16.00 en 18.00 uur over de finish komen. ,,Dan kan het feest losbarsten, misschien wel net zo als na de wandeldagen van de Nijmeegse."

Sponsoren van de Heuvelrug Tweedaagse kunnen een standplaats in het promodorp krijgen. En natuurlijk is er te eten en te drinken, verzorgd door restaurant De Bonte Koe. Behalve wandelplezier voor de deelnemers geven de organisatoren ook wat terug aan de natuur. Een kwart van de opbrengst komt ten goede aan een project van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. ,,Dit is de filosofie van Green Race waar ik helemaal achter sta. Tenslotte genieten we allemaal van de natuur en zijn we blij met landgoedeigenaren die de grond ook beschikbaar stellen voor dit evenement."

INSCHRIJVEN Voor alle informatie en inschrijven zie www.greenrace.nl. De inschrijving opent op 1 februari, het maximaal aantal deelnemers is beperkt tot 1.000. Kosten 17,50 of 20 euro voor deelname aan 1 of 2 dagen.