• Archief BDUmedia

Heuvelrug krijgt te weinig geld

HEUVELRUG De gemeente heeft officieel bezwaar gemaakt bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tegen de verdeling van bijstandsgelden voor 2018. Het verdeelmodel blijkt heel ongunstig voor Utrechtse Heuvelrug uit te pakken. ,,We zijn landelijk op één na laatste", zegt wethouder Hans Nijhof van Sociale Zaken. ,,Dat vinden we een rare plek."

Michiel Schaaij

Uit een onderzoek van het Utrechtse adviesbureau Andersson Elffers Felix bleek vorige maand, dat een aantal belangrijke factoren bij het vaststellen van de bijstandsbudgetten niet wordt meegewogen. Sommige gemeenten krijgen te weinig geld omdat bijvoorbeeld geen rekening wordt gehouden met uitkeringen van statushouders en met geld dat gebruikt werd om eerdere tekorten te compenseren.

EXTRA GELD Doorgaans moet de gemeente aan het eind van het jaar extra geld vragen, vanwege het opgelopen tekort op het bijstandsbudget. Daar wil wethouder Nijhof nu wel eens van af. ,,We krijgen dat geld liever gelijk, zodat we het op het juiste moment kunnen inzetten als dat nodig is." Het bezwaar tegen de voor Utrechtse Heuvelrug ongunstige uitkomst van het verdeelmodel is samen met het adviesbureau ingediend.