• Foto: Paul Nolens/BDU

Heuvelrug krijgt 114 vluchtelingen

HEUVELRUG Nederlandse gemeenten moeten verplicht worden om vluchtelingen op te vangen naar rato van het aantal inwoners. Dat zei burgemeester Frits Naafs maandag op een raadsbijeenkomst over de integratie van asielzoekers. Volgens Naafs zou geen enkele gemeente op haar handen mogen blijven zitten. Bovendien pleitte hij ervoor dat statushouders zoveel mogelijk in de omgeving van het eigen asielzoekerscentrum worden gehuisvest.

Michiel Schaaij

Vluchtelingenwerk blijkt populair in de dorpen van Utrechtse Heuvelrug. Inwoners en organisaties reageerden massaal op de oproep van de politiek om mee te denken over de opvang en integratie van vluchtelingen met een verblijfsstatus. In een volle raadszaal van het Doornse cultuurhuis legde de gemeenteraad zijn oor te luister. Tegenstanders van de opvang van asielzoekers werden niet gesignaleerd.

HEEN EN WEER In zijn inleidende toespraak hekelde burgemeester Naafs het ,,heen en weer geschuif met vluchtelingen". Hij denkt dat ,,het verplaatsen van statushouders uit de bekende omgeving niet ten goede komt aan de integratie". In de huidige landelijke regeling krijgt Utrechtse Heuvelrug vaak de opdracht om asielzoekers uit Noord-Holland en Flevoland aan geschikte woonruimte te helpen. Leersumse azc-bewoners zijn daarentegen aangewezen op de sociale woningmarkt in Zuid-Holland en Zeeland.

Naafs is het niet met die regeling eens en zegt daarbij VluchtelingenWerk en de woningcorporaties in Utrechtse Heuvelrug aan zijn zijde te hebben. ,,Als we vluchtelingen gaan huisvesten, zouden dat vooral de mensen zijn uit onze eigen azc's moeten zijn. Die zijn hier vaak al geworteld en hebben een sociaal netwerk", aldus Naafs. ,,Het is vast tegen de landelijke regels, maar we gaan toch proberen om dat voor elkaar te krijgen."

RUIMHARTIG Burgemeester Naafs verwacht dat de stroom van ontheemden die hun heil in ons land zoeken, nog wel even aanhoudt. Hij liet blijken teleurgesteld te zijn door de incidenten rond asielbesluiten in andere gemeenten.

,,Het is bijna nieuws als een avond over vluchtelingen respectvol verloopt", aldus Naafs, die Utrechtse Heuvelrug een barmhartige en ruimhartige gemeente noemde.

ASIELHOTEL Door de aanwezigheid van de azc's in Leersum en Overberg verblijven er momenteel 875 vluchtelingen binnen de gemeentegrenzen. Het college houdt er rekening mee dat de Heuvelrugdorpen dit jaar zo'n 114 vluchtelingen met een verblijfsstatus moeten opvangen.

Lees het complete artikel in de krant van donderdag 28 januari.

Label:

Vluchtelingen