• Afgelopen jaar werden al veel jaarfeesten georganiseerd door de initiatiefnemers. Hier vrolijkheid tijdens het Sint Jan-feest

    Bron: Het Sterrenbos

'Het Sterrenbos gaat hoe dan ook van start'

AMERONGEN De ouders die zich hard hebben gemaakt voor een vrije school in Amerongen noemen het niet meer dan 'nóg een hobbel op de enerverende tocht'. Toch was het wel even schrikken toen ze via social media vernamen dat een snelle opening van hun school, Het Sterrenbos, op losse schroeven zou staan.

Wilco Willemse

Tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces, vorige week, gaf wethouder Chantal Broekhuis antwoord op de aan haar gestelde vraag over de status van de vrije school. Raadslid Tim Rooijakkers (VVD) stelde de vraag: ,,Het was mij ter ore gekomen dat er mogelijk problemen waren rondom de huisvesting van de vrije school. Betrokken ouders zijn al anderhalf jaar keihard bezig om in het gebouw waar voorheen De Uitkijk gevestigd was hun droomschool te realiseren.

Tijdens de vergadering van 12 juli liet verantwoordelijk wethouder Chantal Broekhuis de raad weten dat de spoedaanvraag zoals ingediend voor de huisvesting niet kon worden goedgekeurd. Voor de ouders een enorme teleurstelling en samen met collega's Karin Oyevaar van D66 en Sigrid Vink van OPEN volg ik het proces nu op de voet."

JURIDISCHE GRONDEN De spoedaanvraag is gedaan door Wereldkidz, die Het Sterrenbos in Amerongen gevestigd wil hebben als onderdeel van De Meander in Leersum. Op 29 juni ontving de gemeente de aanvraag. ,,Dat is mede de oorzaak van de ontstane situatie", aldus Broekhuis. ,,De spoedaanvraag richt zich op uitbreiding van De Meander en op hun eigen locatie in Leersum is plek genoeg om die uitbreiding te huisvesten. Op juridische gronden moest de aanvraag daarom worden afgekeurd. Dat wil niet zeggen dat er geen school komt. Nog deze week heb ik een afspraak met de betrokkenen om te kijken hoe we hier snel een oplossing voor kunnen vinden. Dat kan alleen via de officiële weg, maar we gaan ons uiterste best doen. Ik ben erg voor vrijheid van onderwijs en een extra keuze in Amerongen is dan ook wenselijk. De inzet van de ouders die dit hebben geïnitieerd is enorm. We gaan samen kijken of we tot een goeie aanvraag kunnen komen."

HOE DAN OOK Eva Smit en Selina van Krieken zijn met Kim Breeschoten en Levina Verhoef de initiatiefnemers voor een extra school in Amerongen. Smit: ,,We willen iets kunnen kiezen. Nu zijn er in Amerongen twee christelijke basisscholen, die ook nog onder hetzelfde bestuur vallen. In het leegstaande schoolgebouw aan de Martenslaan willen we een vrije school beginnen. Niet in Leersum in het gebouw van De Meander, dat zou ons echt een valse start geven. Na anderhalf jaar lobbyen hebben we alles geregeld. We hebben leraren aangenomen, er is budget, we hebben bijna dertig kinderen om na de vakantie twee klassen mee te vullen en de naam van de school is er al: Het Sterrenbos. En in Wereldkidz hebben we een geweldig schoolbestuur gevonden om onder te draaien. De spoedaanvraag was nog nodig om alles rond te maken."

Van Viegen: ,,Al anderhalf jaar nemen we iedereen mee in ons plan. De gemeente, de scholen in de omgeving en iedereen die geïnteresseerd is houden we op de hoogte. We proberen al tijden met de betrokken wethouder af te spreken en dat is nog niet gelukt. Het valt ons wel tegen dat ze nu deze uitspraak doet zonder eerst contact met ons te zoeken. Nu staat er gelukkig een afspraak. We gaan vol energie aan de slag om ook deze laatste hobbel te nemen. Het Sterrenbos gaat van start. Hoe dan ook."