• Impressie van de toekomstige inrichting van 'Het Gouden Hart Leersum'.

    HGH

'Het Gouden Hart' in Leersum opent deuren

LEERSUM Per 1 mei trekken de eerste bewoners in hun nieuwe appartementen in 'Het Gouden Hart Leersum', ooit het gemeentehuis van Leersum. Na een grootschalige verbouwing herbergt het gebouw nu 26 huurappartementen waar al naar gelang de wensen en behoeften van de bewoners zorg verleend wordt door een eigen zorgteam. Komend weekend zijn er open dagen voor geïnteresseerden.

Edith Hazelzet

Directeur van 'Het Gouden Hart', Mylène van der Kwast-Vermeulen, is trots op de nieuwe locatie die zo goed als af is: ,,Buiten wordt er nog druk geschilderd, maar verder is alles klaar; de kamers, de keukens, de tuin. Vrijdag komen de meubels voor de gemeenschappelijke ruimten."

Al is Van der Kwast sinds 2005 werkzaam in de zorg, haar oude beroep van interieurarchitect blijkt uit alles. ,,We richten onze locaties in dezelfde stijl in waarbij een huiselijke uitstraling voorop staat." De eetkeuken en de woonkamers bieden uitzicht op de aangelegde tuin. Geen appartement lijkt hetzelfde, maar overal is het fris en licht. Het schuine dak op de eerste verdieping, de spanten, dakkapellen, (half)ronde raampjes op onverwachte plekken, maken de kamers uniek.

24-UURS ZORG Voor 'Het Gouden Hart' is het voormalig Leersumse gemeentehuis de vierde vestiging, die het vanuit het familiebedrijf exploiteert. Van de 26 zorgappartementen in 'HGH Leersum' zijn er negen geschikt voor twee personen, deze hebben een kitchenette. De appartementen variëren in oppervlakte van 34 tot 65 vierkante meter en hebben ieder een woonkamer met slaapgelegenheid en een eigen, ruime badkamer. ,,Wij bieden 24-uur per dag zorg aan onze bewoners, die minimaal een zorgzwaartepakket 4 hebben. Daarbij kan het gaan om langdurige zorg, tijdelijk verblijf in verband met revalidatie, of palliatieve zorg. Het zorgteam is al aangenomen."

THUIS Van der Kwast benadrukt de verschillen met een reguliere woonzorginstelling: ,,Hier wonen de mensen thuis. Ze huren bij ons, hebben zelf de regie en kopen zorg bij ons in. We vallen nooit zomaar binnen en schikt iets niet, dan wordt er overlegd. In onze visie staan de wensen en behoeften van de cliënt centraal. We willen laten zien dat het anders kan in de zorg en bieden daarom meer handen per bewoner, zodat er meer tijd en aandacht voor hen is."

De woonservicekosten zijn vast en variëren afhankelijk van de grootte van het appartement van 2175 tot 2975 euro per maand inclusief gas, water, elektra en vele diensten. ,,We bereiden de maaltijden dagelijks vers in onze eigen keuken. Schoonmaak en de was worden verzorgd en we bieden iedere dag twee activiteiten."

Elk appartement is bovendien voorzien van domotica - handig bijvoorbeeld voor personen met valrisico - en persoonsalarmering is ook mogelijk. ,,Gasten van bewoners die graag mee willen eten of logeren zijn bij ons altijd welkom."

OPEN DAGEN 'Het Gouden Hart' garandeert overigens dat het herdenkingsmonument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, dat nu op de grond van de zorgvilla staat, vrij toegankelijk blijft. Wie geïnteresseerd is in 'Het Gouden Hart Leersum' kan langskomen op de open dagen op zaterdag 21 en zondag 22 april van 12.00 tot 16.00 uur. ,,Het is vrije inloop en het team is aanwezig om vragen te beantwoorden. Men kan vrijblijvend een optie op een appartement nemen, maar ook wie wil zien hoe het oude gemeentehuis van Leersum is geworden, is van harte welkom", nodigt Van der Kwast uit. Meer informatie: hetgoudenhart.nl/leersum.