• De dames en heren in actie op het pleintje naast de Kampwegkerk.

    Corina Blommendaal

'Het gaat vooral om de gezelligheid'

DOORN Naast de Kampwegkerk, midden in het centrum van Doorn, verzamelen twee keer per week negen of tien mannen en vrouwen om samen pétanque te spelen, een vorm van jeu de boules. Bijna vijf jaar geleden werd daar een baan aangelegd door Heuvelrug Wonen en sinds die tijd wordt er dankbaar gebruik van gemaakt.

Corina Blommendaal

'Een hangplek voor ouderen' noemen ze het gekscherend. ,,Wij zijn heel blij met deze baan, alleen is het jammer dat we geen toiletvoorziening hebben of een kop koffie kunnen drinken", vertelt Henk Bontan. ,,Toen Welnuh nog in de Kampwegkerk zat, was die mogelijkheid er nog wel, maar helaas is dat nu niet meer zo. We hopen wel dat er weer iets in het voormalige kerkgebouw wordt opgestart waar we terecht kunnen. Op dit moment wordt de toren opgeknapt, dus er zal vast wel weer iets mee gedaan worden in de toekomst.

ROOD TEGEN GEEL Om goed te kunnen zien wie van de tegenpartij is en wie niet, dragen de deelnemers een gele of een rode pet. De petten zijn gesponsord door een paar dames die op Tenerife wonen en graag iets wilden bijdragen aan dit initiatief. ,,Je kunt dit spel op verschillende manieren spelen. Als er veel mensen zijn, gooien we met twee ballen in plaats van met drie, omdat het anders te lang duurt. Dan verdwijnt de concentratie", zegt Bontan.

Iedereen heeft een eigen set bij zich om mee te spelen. Soms komen de ballen zo dicht bij het kleine balletje terecht, dat er een meetlint aan te pas komt om te kijken wie de winnaar is. De baan heeft een toplaag van leem, waardoor echt goed kan worden gegooid. ,,Vroeger vond ik er echt niks aan, maar nu vind ik het een ontzettend leuk en gezellig spel."

GEZELLIG SAMENZIJN De spelers zijn blij dat ze hier een ontmoetingspunt hebben. ,,Voor senioren is er gewoon weinig te doen hier in het dorp, dus zijn we hier heel blij mee. Voor ons is het vooral vanwege de sociale contacten. We kennen elkaar nu bijna vijf jaar en hebben veel lol samen." In de zomer is het te warm, omdat de zon er vol op staat. Dan is er een gelegenheid om bij de moestuin van Bartiméus te spelen.

Maar voor de mensen die minder mobiel zijn, is dat lastig. Het voordeel van deze centrale baan is dat het goed bereikbaar is, midden in het centrum", vertelt de 85-jarige Cees Vredenburg. Hij vindt het leuk om zo'n klein en fijn netwerk dichtbij huis te hebben.

MEESPELEN MAG ,,Fanatiek? Best wel. En uiteraard speelt de één beter dan de ander. Maar iedereen mag aansluiten hoor", zegt Nico Brugts. ,,Op maandag- en woensdagmiddag starten we rond 13.30 uur en zijn een paar uur aan het spelen. Er heeft ook een tijdje een jongen uit het asielzoekerscentrum meegespeeld, dat was ontzettend leuk. Hij sprak alleen maar Frans. We spelen het hele jaar door, alleen niet als het regent. Omdat de ondergrond van leem is, wordt dat bij regen erg plakkerig en dat speelt niet fijn. Maar we hebben zelfs wel eens in de sneeuw gespeeld."

Aanmelden kan door langs te lopen op maandag- of woensdagmiddag.