• Marc Satijn

'Het gaat goed met de Wereldwinkel'

DOORN De vrijwilligers van de Doornse Wereldwinkel luiden de positieve noodklok: het gaat goed met de winkel, ondanks de negatieve berichtgeving rondom de landelijke vereniging. Diverse media meldden de afgelopen periode dat de organisatie achter een groot deel van de Wereldwinkels, de keten van fairtradewinkels, zo diep in de problemen zit dat een faillissement onafwendbaar lijkt. ,,Maar de Wereldwinkels binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug draaien gelukkig gewoon goed", aldus Ria Meijer-Koppenol namens de Wereldwinkel Doorn.

Marc Satijn

 

Daarmee bestrijdt de vrijwilligster de geruchten dat het ook met de lokale winkels niet goed zou gaan. ,,Er zitten gelukkig altijd twee kanten aan een verhaal. Wij voelden ons echt over één kam geschoren door de berichtgeving in de landelijke media", aldus Meijer. Onder andere het Financieele Dagblad wist te melden dat de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels (LVWW) -waar 185 zelfstandige Wereldwinkeliers bij zijn aangesloten- kampt met een nijpend geldprobleem.

 

AFHANKELIJK ,,Wij vinden dat wij niet afhankelijk zijn. De ondersteuning werd al minder op het gebied van PR en de winkelinrichting, dat wij per 1 januari hebben besloten om verder te gaan zónder de landelijke vereniging", aldus de vrijwilligster.

 

OVERZICHTELIJK Het besluit van de Doornse winkel heeft volgens de vrijwilligster weinig verdere consequenties. ,,Wij moeten enkele zelf opletten dat wij onze producten gecertificeerd houden, maar wij kunnen gewoon via onze huidige kanalen blijven inkopen", aldus Meijer, die er van overtuigd is dat de lokale winkels wel stand kunnen houden.

 

,,Er is nog steeds vraag naar onze producten en wij hebben nog steeds klanten. Daarnaast is het groepje vrijwilligers klein, dus we kunnen bijsturen waar nodig; het is overzichtelijk."

 

SLUITING Toch kampt de Doornse Wereldwinkel wel met één probleem: een tekort aan vrijwilligers. ,,,Wij hebben al onze openingstijden moeten aanpassen, omdat wij twee vrijwilligers per dagdeel willen hebben staan. Daardoor zijn wij op dit moment twee ochtenden in de week gesloten. Heel jammer", verwoordt de vrijwilligster.

 

NIEUWE COLLEGA'S De groep vrijwilligers is dan ook hard op zoek naar extra 'collega's', die willen helpen de winkel open te houden. ,,De jongste leeftijd is 63 á 65 jaar, dus dat is nog wel eens een probleem. We zijn een taaie club", lacht Meijer. Ze zoeken specifiek naar iemand die het leuk vindt om in een winkel te staan en die producten wil verkopen met het bijhorend achtergrondverhaal.

 

VERHALEN ,,Wij hebben ontzettend leuke cadeauartikelen, maar allemaal hebben ze een bijzonder verhaal. Bijvoorbeeld cadeaus uit Nepal, waar daadwerkelijk projecten mee worden ondersteund.

 

TIJDEN De vrijwilliger moet 'open zijn' en het leuk vinden om met mensen om te gaan. ,,We hopen op iemand die minimaal één dagdeel in de week wil werken. Nu zijn wij op maandag de hele dag en dinsdag- en woensdagochtend gesloten, maar de werktijden zijn natuurlijk in overleg."

 

AANMELDEN Wie de Doornse Wereldwinkel wil ondersteunen met vrijwillige werkzaamheden kan zich aanmelden via het mailadres info@wereldwinkeldoorn.nl bij Guda Kraan. ,,Leeftijd maakt daarbij niets uit", zegt Meijer lachend. De winkel zelf is te vinden aan de Amersfoortseweg 12A in Doorn.