• Paul van Dijk en Nico Storm zijn enthousiaste schutters.

    Danny van der Linden

'Het gaat echt om de sport'

DRIEBERGEN Wie denkt bij de schietvereniging Driebergen-Rijsenburg vooral schietgrage cowboys te treffen, heeft het mis. De club bestaat uit serieuze leden die in de schietsport hun passie kunnen uitleven op een verantwoorde manier. Bij de vereniging, waarvan het clubgebouw aan de Manger Catslaan is gevestigd, gaat veiligheid voor alles.

Danny van der Linden

,,Dat moet ook wel", zegt bestuurslid Paul van Dijk. ,,Want als schietvereniging moet je aan strenge eisen voldoen." Van Dijk heeft tijdens zijn dienstplicht bij de mariniers kennis gemaakt met wapens en schieten en vindt vooral de techniek achter een wapen fascinerend. Hij zegt: ,,Dat er door allerlei technieken in zo'n klein apparaat een veilige explosie plaats kan vinden in je hand en er daardoor een kogel uit de loop gedrukt kan worden vind ik mooi." Van Dijk is dan ook fervent pistoolschutter.

GEWEER Ook Nico Storm is bestuurslid van de schietvereniging. ,,Ik schiet graag met een geweer", vertelt hij. ,,Het gaat mij er om van een grote afstand iets te kunnen raken. Dat is de sport." Storm doet ook mee aan wedstrijden door heel Nederland.

De vereniging heeft momenteel een kleine honderdzestig leden. Volgens Van Dijk mogen dat er wel meer worden. ,,Ik denk dat het goed zou zijn als we rond de tweehonderd zitten, zeker in deze regio. Driebergen ligt natuurlijk erg centraal." Nederland telt ongeveer zevenhonderd, bij de overkoepelende organisatie KNSA aangesloten schietverenigingen. ,,Door afschaffing van de dienstplicht komen jongeren niet meer zo snel in aanraking met wapens", legt Paul van Dijk uit. ,,Dat is voor ons wel jammer. Want dit is geen sport waar mensen snel aan denken. Toch kun je al op jonge leeftijd beginnen met schieten. Je begint met luchtwapens en kunt later, als je wilt, met vuurwapens aan de slag."

REPUTATIE Volgens Storm is ook de reputatie van de schietsport niet helemaal goed. ,,Er bestaat toch een bepaald beeld van wapens. Maar je kunt hier niet zomaar binnen komen lopen en beginnen met schieten." Mensen die lid willen worden van een schietvereniging kunnen zich eerst aanmelden als aspirant-lid. Dan volgen er gesprekken met het bestuur. ,,We willen wel graag weten wie we binnenhalen en wat voor type dat is", legt Paul van Dijk uit. ,,Ook moet degene, die lid wil worden een zogenaamde eigen verklaring en een VOG inleveren. Na het gesprek volgt er een periode van intensieve begeleiding door een ervaren trainer. ,,Pas als dat succesvol verloopt kan iemand echt lid worden."

In sommige gevallen hebben leden van een schietvereniging toestemming om thuis een wapen te bewaren. ,,Die mensen zijn verplicht om aan strenge eisen, zoals het hebben van een kluis, te voldoen", legt Storm uit. ,,Daar wordt door de politie ook bij de mensen thuis op gecontroleerd."

Overigens is het gebouw van de vereniging ook voorzien van allerlei veiligheidsmaatregelen. Bezoekers moeten zich melden aan de balie en hebben de verplichting zich te legitimeren. Het zijn allemaal maatregelen om de veiligheid voor de maatschappij te waarborgen.

SPORT Het gaat bij de schietvereniging Driebergen-Rijsenburg dus echt om de sport. In het gebouw zijn diverse schietbanen te vinden waar leden zich op geconcentreerde wijze bezig houden met dat ene doel: het raken van het doelwit. Dit zijn meestal kartonnen plaatjes die precies in het midden geraakt moeten worden. Dat is nog een hele uitdaging, zo blijkt als de verslaggever wordt aangeboden met een luchtpistool te schieten.