• Marc Satijn

'Het is een doorn in het oog'

DOORN Het is voor vele Doornaren een doorn in het oog: het pand aan de Amersfoortseweg 49 in Doorn. De voormalige garage Stekelenburg staat al vele jaren leeg en is in zeer slechte staat. Reden voor enkele omwonenden om aan de bel te trekken. Ze zijn het zat dat het pand verloederd en dat de huidige krakers continu geluidsoverlast creëren.

Marc Satijn

 

,,Het pand wordt totaal niet onderhouden. Integendeel... het wordt steeds slechter", vertelt een van de omwonenden, die vanwege de situatie liever anoniem wil blijven. ,,Ook een groot deel van de ramen zijn stuk en er staan steeds spullen - nu een boot - midden op de stoep."

 

OVERLAST Vooral tijdens de warme avonden ervaren de directe omwonenden ook veel geluidsoverlast. ,,Ze zetten geregeld harde 'old school house' aan", vertelt een bewoner. Toch valt er met de krakers prima te praten volgens de omwonenden. ,,Alleen vergeten ze het een dag later dat je het gevraagd hebt en begint het van voor af aan" , aldus andere bewoners, die de politie niet durven te bellen uit angst dat de krakers voor hun deur staan.

 

BRANDVEILIGHEID Ook wethouder Gerrit Boonzaaijer vindt het pand geen aanwinst voor het dorp. ,,Helaas kunnen wij feitelijk niets doen aan de staat van onderhoud. Wel zijn wij bezig geweest in het kader van de handhaving, vooral op het gebied van brandveiligheid. Dit is uiteindelijk met actieve ondersteuning van de krakers opgelost", aldus de wethouder. ,,De reden dat er überhaupt krakers zitten? Blijkbaar voldoet het pand aan de criteria van de kraakwet."

 

VERKOOP Ondanks dat het pand al jarenlang te koop heeft gestaan, is het tot op heden nog niet verkocht. ,,Voor zover wij kunnen zien ligt er bij onze gemeente ook nog geen bouwaanvraag of principeverzoek, maar hierin zijn wij wel afhankelijk van de eigenaar die eventuele aanvragen moet indienen", aldus Boonzaaijer, die graag met de eigenaar - mits het hun uitkomt - om de tafel wil gaan zitten om er toch wat moois van te maken.

,,Helaas had de eigenaar alleen weinig behoefte aan ruchtbaarheid via de pers", zegt Boonzaaijer .

 

SANERINGEN Het pand aan de Amersfoortseweg is niet alleen aan de buitenzijde slecht onderhouden, maar ook de grond is nog steeds vervuild. Op 21 juli 1999 is reeds door de Provincie Utrecht vastgesteld dat er op de locatie sprake was van ernstige bodemverontreiniging en is er gestart met saneren.

In 2006 bleek echter al dat deze 'opruiming' niet voldoende was. Iets wat tot op heden nog steeds niet op orde blijkt te zijn. De sanering - welke in 2010 weer werd ingediend - is naar verluid nog steeds niet afgerond. Of dit inderdaad het geval is konden zowel wethouder Boonzaaijer als burgemeester Frits Naafs niet bevestigen of ontkrachten.