• Marc Satijn

'Het bloemencorso wordt grootser dan ooit'

LEERSUM De braderie, de kunstmarkt, de mozaïekwedstrijd, het zijn inmiddels bekende onderdelen van het Leersumse Bloemencorso. Toch staat er dit jaar weer een aantal veranderingen op de lijst die het corso volgens voorzitter Hans Charvat nóg groter en grootser moet maken dan voorgaande jaren.

Marc Satijn

 

Onder andere het voorprogramma van het Bloemencorso is dit jaar totaal vernieuwd. Zo starten er vanaf 12.30 uur een zestal showorkesten, die op bepaalde punten binnen het parcours een show geven. ,,Daarna mengen ze zich tussen de stoet om ook de tocht op te leuken", aldus Charvat.

 

FORD Vrijwilliger Bendert Hans introduceert echter een totaal nieuw initiatief. Hij combineert een bijzondere rit van de A-Ford Club Nederland met een speciaal voorprogramma, onder de noemer Dahliarit. Ondanks dat Hans zelf geen oldtimer Ford in bezit heeft. ,,De voorliefde komt bij mijn opa vandaan. Die heeft veel auto's verzameld om zelf te restaureren. Eén daarvan was een Ford, waarmee hij lid werd van de A-Ford Club. Als klein kind mocht ik al mee, en zo begon het te rollen: sinds vorig jaar ben ik donateur van de club", vertelt Hans.

Nog steeds gaat Hans vaker mee met diverse oldtimerclubs. ,,Als je volwassen wordt, valt het je pas op dat je allerlei mooie plekjes leert kennen waar je niet vaak komt. Althans, normaal rij ik één vaste route van huis naar mijn werk en vice versa", aldus de oldtimerfan, die nu bedacht zelf de handen uit de mouwen te steken. ,,Wij hebben hier ook geweldige plekjes, dus ik wilde de tocht hier heen halen. Hoe leuk is de combi met het corso? Wij kunnen de mooiste plekjes van de Heuvelrug laten zien en kunnen tegelijk de auto's als voorprogramma showen.''

 

De oldtimers verzamelen vanaf 9.30 uur bij sponsor Restaurant Touche, waarna de deelnemers om 10.30 uur vertrekken voor een rit over de Heuvelrug. ,,Rond 12.00 uur komen wij terug, krijgen de rijders een lunch aangeboden van Touché en kunnen bezoekers de auto's bekijken. Vanaf 13.15 uur zullen wij voorafgaand aan het Corso twee rondjes rijden over het parcours, waarna wij het tweede deel van de tocht vervolgen over de Heuvelrug", aldus Hans, die trots vermeld dat de oudste wagen die aanwezig zal zijn afstamt uit 1914 en dat er reeds zestien aanmeldingen zijn. ,,Maar we ontvangen nog steeds aanmeldingen."

 

KERMIS Zoals de voorgaande jaren zal er ook dit jaar een kermis verrijzen op het terrein aan de Oude Kolk, tegenover De Binder. ,,Wij hebben opnieuw een exploitant die een aantal leuke attracties gaat opstellen. Alleen worden er ditmaal voor het eerst kortingsbonnen huis-aan-huis verspreid om de kermis voor iedereen toegankelijk te maken. Maak daar vooral gebruik van", roept de voorzitter op.

 

Met de komst van de Dahliarit en de showorkesten, neemt de organisatie wel afscheid van een ander bekend fenomeen: het vuurwerk. ,,Dat gaat dit jaar helaas niet door. Dit werd namelijk georganiseerd door de organisatie Promo Heuvelrug, die hebben hun werkzaamheden naast zich neer hebben gelegd. Helaas werd het pas In een laat stadium bekend dat zij het vuurwerk niet meer konden organiseren, waardoor wij het qua vergunningen en sponsoren niet meer rond kregen", aldus Charvat, die zich er hard voor maakt dat er volgend jaar weer vuurwerk is.

HORECA Ook de horeca komt dit jaar te vallen onder eigen organisatie. ,,Aangezien De Klaveet -die tot vorig jaar de horeca verzorgde- het dit jaar niet meer kan doen, hebben bestuurslid Jan Willem Dekker en oud-medewerkers van de Klaveet het idee opgepakt om de horeca zelfstandig in stand te houden. De horeca blijft dan ook ongeveer hetzelfde als vorig jaar, alleen proberen wij de gezelligheid op een hoger pitje te krijgen."

Charvat is van één ding overtuigd: ,,Als het weer meewerkt, hebben we hoe dan ook een uniek corso. In alle opzichten. Het animo is zo groot, het kan niet anders dan leiden tot een geweldig evenement." Met 2.500 vrijwilligers, 70.700 manuren en vele hardwerkende bouwers belooft dan dan ook 'spectaculair' te worden. ,,Met nog grotere wagens dan vorig jaar."