Hertenkamp bij Huis Doorn zoekt beheerder

DOORN Het is nog niet zeker of Huis Doorn opnieuw een hertenkamp krijgt. Het Rijksvastgoedbedrijf wil de exploitatiekosten niet voor zijn rekening nemen. Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken kan er alleen een nieuw hertenkamp worden ingericht, als inwoners of organisaties de exploitatie en bijbehorende kosten voor hun rekening nemen.

Michiel Schaaij

In verband met de aanstaande renovatie van het landgoed is het oude hertenkamp opgedoekt en zijn de hekwerken verwijderd. De dieren zijn verdoofd en naar elders getransporteerd. ,,In onze plannen is plaats ingeruimd voor een nieuw hertenkamp, vooral omdat dat aantrekkelijk is voor kinderen. Maar we gaan zelf geen hertenkamp runnen, dus we zijn op zoek naar een beheerder", zegt woordvoerder Frank Wassenaar.

SPONSORS Het Rijksvastgoedbedrijf wil de hekwerken en inrichting betalen maar geen geld in de exploitatie steken. Wassenaar: ,,Over de aanschafkosten van de herten valt te praten, maar de kosten van het voer en van de dierenarts zijn voor de beheerder." Die zou daarvoor een sponsor kunnen zoeken of een crowdsourcing actie kunnen starten. Het Rijksvastgoedbedrijf nodigt lezers van deze krant uit om met initiatieven te komen.

KLEINER Volgens woordvoerder Wassenaar wordt een eventueel nieuw hertenkamp wel iets kleiner dan het oude. Waar de herten op het terrein worden geplaatst, is nog niet bekend. ,,Aan de precieze plannen wordt nog getekend", aldus Wassenaar. Lezers die wel oren hebben om - al dan niet gezamenlijk - het beheer van het nieuwe hertenkamp op zich te nemen, kunnen een mailtje sturen naar dekaap@bdu.nl.

OUDE GLORIE Het 2,8 miljoen euro kostende renovatieproject voor landgoed Huis Doorn zal naar verwachting zo'n zes jaar in beslag nemen. De grootscheepse opknapbeurt moet het 40 hectare omvattende park weer in de oude glorie herstellen. Volgens het Rijksvastgoedbedrijf is dat hard nodig omdat aan sommige gedeeltes van het bos al tientallen jaren geen onderhoud is gepleegd. Het renovatieplan voorziet in het herstel van oude zichtlijnen en nieuwe wandelpaden.

DAMHERTEN Overigens is de start van grootschalige werkzaamheden in het park nog even vooruitgeschoven. Oorspronkelijk zou de schop in de tweede helft van vorig jaar de grond in gaan. Een publieksbijeenkomst over de plannen, die eind januari zou plaatsvinden, is voorlopig verzet maar half maart. Tijdens de werkzaamheden wordt een aantal oude bomen en struiken gerooid, maar verschijnt er ook nieuwe aanplant. Het hertenkamp dat nu het veld heeft moeten ruimen, werd aangelegd in 1950. Het is niet de eerste keer dat de toekomst van het hertenkamp door sponsoring zeker gesteld moet worden. Dankzij een particulier initiatief om het aantal damherten op het terrein op peil te houden, kregen de overgebleven zes hindes in 2010 gezelschap van nieuwe bok.