Herstel oude cultuurlandschap rondom Amerongen

AMERONGEN Utrechts Landschap heeft een stukje van het oude cultuurlandschap rondom Amerongen hersteld door langs de akker bij de Tabaksschuur Amerongen een meidoornhaag aan te planten. Vroeger werden in deze omgeving veel akkers van elkaar gescheiden door hagen.

Ter afronding van het project heeft boswachter Hugo Spitzen het bestuur van het Streekfonds Utrechtse Heuvelrug ontvangen en meegenomen voor een wandeling langs de haag. De aanplant van de haag was mogelijk dankzij een bijdrage van het Streekfonds en dankzij een particuliere gift. Spitzen: ,,Het is fantastisch dat we dankzij het Streekfonds zo'n oud landschapselement konden herstellen. De tussenliggende akkers beheren we op ecologische wijze, waardoor ze een belangrijk leefgebied vormen voor insecten, muizen en zeldzame akkervogels als de patrijs en geelgors. De hagen bieden kleine dieren als vogels en muizen extra schuilgelegenheid. Ze zorgen er bovendien voor dat honden de akkers niet meer op kunnen. Zo krijgen de akkervogels de rust die ze hard nodig hebben om te overleven."

Om te voorkomen dat de konijnen de haag direct kaalvreten, heeft Utrechts Landschap langs de haag een tijdelijk raster geplaatst. Spitzen: ,,Dat ziet er nu niet zo fraai uit, maar over niet al te lange tijd kunnen we genieten van een volgroeide haag."