• Lex van Lieshout

Hemelvaartopening wordt beperkt

HEUVELRUG De kans dat winkeliers in de Heuvelrugdorpen hun zaak op de ochtend van Hemelvaartsdag en de avond van Goede Vrijdag mogen openen, is tot nul gereduceerd. D66, VVD en BVH hebben hun plan om de winkeltijden te verruimen onder druk van de andere partijen aangepast. Het voorstel is nu om de winkeldeuren op Hemelvaartsdag net als op zondag pas om 12.00 uur open te laten gaan. De voorgestelde verruiming blijft wel gelden voor de tweede paas-, pinkster- en kerstdagen.

Michiel Schaaij

CONSUMENTISME Net als bij eerdere debatten over de winkeltijden waren de christelijke partijen CDA, SGP en CU donderdagavond het meest uitgesproken in hun verzet. Raadslid Dick Karssen (CU) fulmineerde tegen ,,het verlies van een stuk christelijke traditie". Volgens hem is het plan opnieuw een stapje in de richting van de 24-uurs economie. Hij betitelde het voorstel van de drie liberale raadsfracties als ,,een stimulans voor het consumentisme".

WINKELPERSONEEL Namens het CDA sloot Teunis Reedijk zich daarbij aan. Hij vreest dat de 24-uurs economie ten koste gaat van het sociale leven van winkelmedewerkers. SGP-er Gert-Jan van den Brink was resoluut in zijn afwijzing van het plan. ,,Neem het voorstel maar weer terug, het hoeft wat ons betreft niet opnieuw ingediend te worden", beet hij de indieners Hugo Prakke (D66), Rob Jorg (VVD) en Sybe Streekstra (BVH) toe.

GEEN VRIJBRIEF Voorstander Johan Klaassen (D66) nam het nogmaals op voor winkeliers die zelf de vrijheid willen hebben om hun openingstijden te bepalen. Vooral in het toeristisch seizoen is dat van groot belang voor de lokale economie. Klaassen verwacht dat ondernemers voorzichtig met de geboden mogelijkheden om zullen gaan. Hij ziet de verruiming van de toegestane openingstijden als een teken van vertrouwen en niet als ,,een vrijbrief voor chaos".

DOORSLAGGEVEND Of het D66, VVD en BVH lukt om het plan komende donderdag door de gemeenteraad te loodsen, is nog niet helemaal zeker. Dat komt omdat twee partijen hun stelling nog steeds niet hebben betrokken. Raadsleden van de SP en de fractie Open nemen de komende dagen hun definitieve standpunt in over de verruiming van winkeltijden. Twee voor-stemmers uit hun kring kunnen de doorslag geven.