• Kasteel Amerongen

'Help, de Keizer komt' op Kasteel Amerongen

AMERONGEN Kasteel Amerongen opent vandaag de nieuwe themarondleiding en tentoonstelling 'Help, de Keizer komt!'. Om dit unieke thema feestelijk in te luiden is er een speciale eregast: Georg Friedrich Ferdinand Prinz von Preußen, een nazaat van de Duitse Keizer Wilhelm II. Georg Friedrich geeft een speech tijdens de opening en verricht de openingshandeling. Het wordt een bijzondere opening.

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat op 11 november 1918 de wapenstilstand werd gesloten waarmee de Eerste Wereldoorlog eindigde. Op diezelfde dag arriveerde de gevluchte Wilhelm op Kasteel Amerongen. Op verzoek van de Nederlandse regering gaf Graaf van Aldenburg Bentinck hem onderdak. Aanvankelijk zou Wilhelm drie dagen blijven, maar uiteindelijk bleef hij 18 maanden. In 2018 staat Kasteel Amerongen uitvoerig stil bij deze historische periode. 'Help, de keizer komt!' neemt vanaf 3 juni 2018 de bezoeker mee naar de roerige periode rond het verblijf van de Duitse keizer Wilhelm II.

BEWONERS Het dagelijks leven op Kasteel Amerongen werd in hoge mate bepaald door de aanwezigheid van de keizer. Na zijn aankomst werd het Kasteelterrein hermetisch afgesloten van de buitenwereld. De aanwezige pers, de pogingen tot ontvoering en de vele dreigbrieven veroorzaakten veel spanning binnen de kasteelmuren. De bewoners worden zo onverwacht betrokken bij de nasleep van de Eerste Wereldoorlog. 'Help, de keizer komt!'vertelt deze belangrijke historische episode daarom vanuit het oogpunt van de bewoners. 

KEIZERLIJK LOGEERBED Deze zomer zijn de rijk versierde vertrekken in het kasteel weer ingericht als toentertijd. In de keukens staan de vele gerechten klaar voor het diner met de keizer en zijn staf. Het nog niet eerder vertoonde keizerlijk servies schittert weer in de eetkamer. En het eeuwenoude hemelbed waar de keizer in heeft geslapen is weer opgetuigd. De gepresenteerde menukaarten, brieven, historische documenten, kranten en foto's geven een inkijkje in het dagelijks leven.