• Tussen Heuvelrug en Wetering

Heidetuin wordt verder opgeknapt

DRIEBERGEN Op zaterdag 27 oktober wordt er weer druk gewerkt in de Heidetuin. Op die dag zijn vrijwilligers van Tussen Heuvelrug & Wetering in de weer met het opruimen van de tuin die in het verleden zo'n grote betekenis voor Driebergen had.

Danny van der Linden

Het is niet de eerste keer dat er in de Heidetuin activiteiten plaatsvinden. Eerder al organiseerde Tussen Heuvelrug & Wetering een klusdag in het fraaie stuk natuur. De focus lag toen op het opruimen van de restanten van de storm die Nederland in januari teisterde. Op de opruimdag in juni was het niet alleen zaak om je nuttig te maken, maar was het ook gezellig. ,,Het was een groot succes", aldus voorzitter Loek Bosman. ,,De opkomst was groot, het weer prima, de koffie bruin en de stemming uitstekend."

Ook eind oktober verwacht Tussen Heuvelrug & Wetering een grote opkomst. ,,De vorige keer hadden we negenentwintig vrijwilligers. Ik hoop nu ook op een opkomst van tussen de twintig en dertig personen", zegt bestuurslid Lucas Servaas. ,,We gaan alleen bij mooi weer, want het moet wel leuk blijven."

GEMEENTE De opruimdag die aan het einde van deze maand gepland staat is niet zomaar uit de lucht komen vallen. ,,Dat heeft te maken met de toegezegde inzet vanuit de gemeente om de Heidetuin weer op toonbaar niveau te brengen", zegt Lucas Servaas. Het bestuurslid van Tussen Heuvelrug & Wetering is de expert op het gebied van groen binnen de vereniging. . ,,Burgemeester Naafs heeft gezegd dat hij zich in wil zetten om van de Heidetuin een speerpunt te maken." Om de tuin weer op te knappen is het belangrijk dat er eerst overzicht komt. ,,De waterloop is deels uitgebaggerd. Halverwege deze maand wordt dit afgemaakt. We hebben met de gemeente goed overleg om de Heidetuin weer de glans van weleer te geven."

Servaas weet nog goed hij in het verleden de bussen met buitenlandse toeristen op de Diederichslaan zag staan om de Heidetuin te bezichtigen. ,,Er waren toen meer dan zeshonderd verschillende soorten heide", weet hij. Zover zal het voorlopig niet komen. ,,We gaan voor het plaatsen van honderdvijftig tot tweehonderd verschillende soorten heide waarvan we zeker weten dat ze kunnen overleven in dit gebied", zegt hij. ,,Wellicht is dit in de toekomst uit te breiden."

DROGE ZOMER Eerst moet de boel weer opgeknapt worden. ,,Door de droge zomer zijn veel soorten heide doodgegaan. Dat is zonde", vindt Servaas. ,,Die heide moet verwijderd worden zodat er nieuwe heide kan worden geplant." Volgens de oorspronkelijke plannen zouden de werkzaamheden aan de Heidetuin al vorig jaar hebben plaatsgevonden. ,,Maar toen is er voor gekozen prioriteit te geven aan het opknappen van de vijver aan de Oranjelaan. Een euro kan maar één keer worden uitgegeven." Volgens Servaas is het een gemiste kans dat er is gekozen om de beregening in de Heidetuin niet eerder te repareren. ,,Laat ik zeggen dat wij ons iets meer bescheiden hebben opgesteld."

Op 27 oktober zullen vrijwilligers zich dus bezig houden met het verder opruimen en opknappen van het gebied. ,,Helaas gooien mensen ook veel papier weg in de Heidetuin", zegt Servaas. ,,En we merken dat jongeren die er rondhangen lege flessen en stukken hek in de watergang gooien. Dat is natuurlijk jammer. Maar hoe dat opgelost moet worden is iets van latere zorg." Mensen die het leuk vinden om te helpen met het opknappen van de Heidetuin kunnen contact opnemen met Lucas Servaas door te mailen naar secretariaat@tussenheuvelrugenwetering.nl