• Hans Hermans en Chris Bor hebben een tweede deel gemaakt van Heg en Steg.

    Eigen foto

'Heg en Steg' krijgt vervolg

DRIEBERGEN 'Heg en Steg' het boek dat Dick Steenwijk schreef over Driebergse en Rijsenburgse straatnamen, heeft een tweede deel gekregen, geschreven door Chris Bor en Hans Hermans. Het boek ligt sinds zaterdag in de winkel.

De bekende dorpshistoricus Dick Steenwijk (1935-2017) schreef in 2000 het ook nu nog populaire boek 'Heg en Steg'. Hierin werden alle Driebergse en Rijsenburgse straatnamen verklaard. Het boek is uitverkocht, maar het duikt nog regelmatig op in de Eurowinkel, de Kringloopwinkel en op Internet op Marktplaats en Boekwinkeltjes.

Sinds 2000 is Driebergen-Rijsenburg uitgebreid met de Groene Tuinen, maar is ons dorp ook gevuld met verscheidene inbreidingswijkjes en hier en daar een 'losse' straat. In het voorjaar van 2018 vroeg Chris Bor aan Hans Hermans een tekst voor zijn project te schrijven. Bor werkte als vrijwilliger bij Vroeger en Nu aan een expositie in de vorm van posters over bekende dorpsgenoten naar wie een straat was vernoemd. Daar begon het gezamenlijke plan om een tweede Heg en Steg te realiseren. Hermans zou de teksten verzorgen en Bor de vormgeving. In het najaar van 2018 begonnen ze met hun intensieve speurtocht naar feiten, foto's en illustraties.

UITGEBREID Aangezien ze niet zoveel namen hoefden te behandelen als Dick Steenwijk, was er voldoende ruimte om, waar nodig, wat uitgebreider op de materie in te gaan. En had Bor de gelegenheid de teksten royaal te larderen met foto's en illustraties. Daar waar vroegere historici voor hun bronnen voornamelijk waren aangewezen op (stoffige) archieven en eerder uitgegeven boeken, konden de beide mannen hun zoekgebied uitbreiden naar de inmiddels beschikbare, omvangrijke digitale (kranten)archieven.

Maar ook nabestaanden van de personen naar wie een straatnaam is genoemd en andere betrokkenen verleenden enthousiast hun medewerking. Ze worden allen in het boek genoemd.

OPMERKELIJK Heg en Steg deel twee bevat nog niet eerder in boekvorm gepubliceerde en deels opmerkelijke feiten. Daarnaast zijn Hermans en vooral Bor erin geslaagd nimmer eerder vertoonde foto's en authentieke illustraties te verzamelen. Ondanks het beperkte aantal straatnamen, inclusief enkele vermeldenswaardige projecten, moest er uiteindelijk toch een keus worden gemaakt uit de enorme hoeveelheid vergaarde informatie en afbeeldingen. Deze laatste overigens ook afkomstig uit de privé-collecties van Bor en Hermans.

EXTRA In het boek staat een voorwoord van burgemeester Frits Naafs; een vlot geschreven, een wetenswaardig hoofdstuk van gastschrijfster en (dorps)historica Annet Werkhoven, alsmede enkele speciaal voor dit boek gemaakte kunstwerken van Anne Hermans en Laura Stekkinger.

En, niet in de laatste plaats, voor de vrolijke noot een toepasselijke tekening van Paul Sloven, die wekelijks een treffende cartoon in de Stichtse Courant verzorgt.

Heg en Steg deel 2, het resultaat van een klein jaar noeste arbeid, ligt sinds zaterdag 15 juni in de winkel. Verkrijgbaar in Driebergen bij Boekhandel Jacques Baas, The Readshop Nieskens en bij Sigarenmagazijn Westeneng van Lida van de Vendel. En ook in Doorn bij The Readshop Doorn en in Zeist bij Boekhandel Kramer & Van Doorn.