• Paul Sloven

'Heel afwisselend en vrolijk concert'

MAARN Het thema 'water' staat centraal bij het optreden van het koor Scherzando in Maarn. Op zaterdag 17 maart van 16.00 tot 17.00 uur zijn de circa 45 koorleden te beluisteren in de serie ' Muziek in de Theresia' . ,,Het wordt een heel afwisselend en vrolijk concert", kinkt het van verschillende kanten.

Monique José Timmermans

De Maarnse Anneke Preenen en Driebergse Heleen Keijzer-Lambooy zingen al jaren met veel plezier mee. ,,En dat is een serieuze aangelegenheid. We krijgen huiswerk, oefenen thuis met muziek die we op de computer afspelen en hebben regelmatig studiedagen met een docent." Ook de dirigent, die al 12 jaar bij Scherzando betrokken is, let op kwaliteit. ,,Hij heeft het koor zeker naar een hoger niveau gebracht."

PROJECTEN En zo kwamen in de afgelopen jaren grote projecten tot stand, zoals uitwisselingen met buitenlandse koren. Er is opgetreden in Tsjechië, Engeland, Frankrijk en Oostenrijk en de buitenlandse koren hebben diverse Heuvelrugdorpen bezocht om op te treden. Jaarlijks in november wordt een grote uitvoering gegeven, dit jaar op 24 november. Bezoekersaantallen van driehonderd personen zijn dan geen uitzondering.

Zoveel mensen passen er niet in de Theresiakerk, waar net als tijdens het laatste novemberconcert het thema water bij alle muziekstukken centraal staat. ,,Er is zoveel muziek over water, dat hadden we niet verwacht. De andere elementen hebben we daarom achterwege gelaten." De diverse muziekstukken hebben een heel verschillende achtergrond, van Pools tot Spaans en van Nederlands tot Afrikaans. ,,Een uitdaging voor het koor om gelijk de juiste sfeer neer te zetten. Bovendien zingen we in Maarn a capella wat ook nog iets lastiger is dan met begeleiding van bijvoorbeeld een pianist."

BALANS Volgens dirigent Reinhart Reed Findenegg is het elke week een plezier om met het koor te repeteren. ,,Het samen muziek maken is bij dit koor in een mooie balans met onderlinge sociale betrokkenheid. Bijzonder fijn om zo te werken." Ook de leden van het 24-jarige koor roemen de dynamiek door enerzijds het sociale aspect en anderzijds de muzikale prestatie.

Het is volgens Findenegg echt de moeite waard om het concert te bezoeken. ,,Het brede scala aan muzikale stukken – allemaal wat korter – van Renaissance tot moderne 20e eeuw en van bewerkte volksliedjes tot een spiritueel genre, maakt het voor iedereen interessant. Bovendien vind ik het altijd leuk om het publiek actief erbij te betrekken. Tussen de koorstukken door kijken we hoe het thema water nog meer in klank is uit te drukken."

ONHEIL De stukken over water gaan tot verrassing van de dirigent niet alleen over de vriendelijke en mooie kant ervan. ,,Het is tenslotte een eerste levensbehoefte." Maar juist ook over de gevaarlijke en levensbedreigende situaties. ,,Water als iets onheilspellends, zonder dat de muziek zwaar wordt. Er is immers altijd hoop."

Muziek in de Theresia vindt in het seizoen maandelijks plaats op de zaterdagmiddag van 16.00 tot 17.00 uur in de St. Theresiakerk, aan de Amersfoortseweg 50 in Maarn. Er is een afwisselend programma van optredende muziekgezelschappen en de toegang is gratis. Na afloop is er gelegenheid tot napraten in de naastgelegen Ark.