• Marc Satijn

HDS bouwt kleurrijke 'High Tea'

LEERSUM Een kleurrijke wagen, voorzien van meer dan 120.000 dahlia's die gezamenlijk een 'High Tea' vormen. Met 24 verschillende kleuren bloemen belooft het nieuwe ontwerp van bouwgroep HDS dit jaar een waar plaatje te worden. Van een etagère met taartjes tot sandwiches met kaas en van een schenkende theepot tot diverse fruitsoorten, aan alles is gedacht. Kortom: bouwgroep HDS is klaar voor het corso.

Marc Satijn

Eén ding wisten ze dit jaar zeker: ,,We wilden geen beesten, want wij zijn niet altijd even sterk in verhoudingen", vertellen Jisca van Rhenen en Eric Overweel namens bouwgroep HDS. Het ontwerp van de High Tea-wagen komt bij Van Rhenen vandaan, die al vier jaar lang de schetsen maakt voor de bouwgroep. ,,Eerst had ik een ontwerp dat nu wordt gebouwd door bouwgroep De Heuvelrug. Die was voor HDS gewoon te groot", aldus de ontwerpster. Uit een aantal andere ontwerpen werd dit uiteindelijk gekozen. Extra opvallend: het waren vooral de mannen die voor het thee-ontwerp kozen.

HIGH TEA ,,Het mooiste aan dit ontwerp was dat er veel techniek in gezet kan worden: van draai-elementen tot de theepot die thee in een kopje schenkt", verklaart Overweel. Bijkomend voordeel: het onderwerp sluit goed aan bij de hoofdsponsor van de bouwgroep: restaurant Moeke. ,,Zij bieden ook High Tea's aan", lacht Van Rhenen.

TIJD Waar HDS vorig jaar nog koos voor 'stilstaande' panda's, komen er dit jaar meer technische specificaties bij kijken. ,,En dat houdt nog wel eens de planning op. Het kost gewoon meer tijd en wij moeten voldoende inschatten of het ook allemaal werkt als het gewicht door de bloemen verandert", legt Overweel uit. Het bouwproces verloopt dan ook -in tegenstelling tot andere jaren- in nauwer overleg met ontwerpster Van Rhenen. ,,Alle bewegende onderdelen zijn in overleg tot stand gekomen: van de draaiende lepeltjes tot de etagère en de theepot."

SAMEN Inmiddels wordt er in de tent naast het clubgebouw door gemiddeld vijftien man keihard gewerkt om de wagen op tijd af te krijgen, zodat hij beplakt kan worden. ,,Gelukkig hebben wij veel constructiejongens, maar omdat wij veel met plaatwerk werken dit jaar, kan ook iedereen meebouwen die niet kan lassen. Daardoor hebben we een grotere werkgroep."

JUBILEUM Aangezien HDS al sinds het eerste bestaansmoment van het Bloemencorso meebouwt, is het eigenlijk ook een jubileumjaar voor de bouwgroep. ,,Wat ooit begon met zes of zeven kerels, is uitgegroeid tot een hechte, grotere groep", vertelt Van Rhenen. Overweel beaamt dat. ,,Het is een groep die elkaar veel in het weekend op het veld treft en dan automatisch naar het corso praat."

SPONSORS Toch wil Overweel het succes niet volledig toerekenen aan de bouwers. ,,Het zijn weliswaar de bouwers die bouwen, maar sponsors zijn eigenlijk veel belangrijker. Er zijn er maar weinig die nee zeggen en bijna de hele Leersumse middenstand doet mee", vertelt hij trots. Mede daarom hebben ze dan ook vorige week een speciale sponsoravond georganiseerd, waarbij alle sponsors en buurtgenoten werden uitgenodigd.''

SFEER En die gezelligheid wordt voortgezet. Afgelopen zaterdag was er nog BBQ om 'de laatste zaterdag voor het corso' te vieren en aanstaande zondag is er een gezamenlijk warm-/koud buffet, mogelijk gemaakt door Slagerij van Dijk. Ongeacht het resultaat. ,,Vorig jaar werden wij vierde, nu willen wij toch echt wel gaan voor de top drie", stelt Van Rhenen. Maar één ding is belangrijker: ,,Wij wilden echt zelf bouwen, zelf creëren en zien wat er mogelijk is. Dat maakt het voor ons leuk", vult Overweel aan.

Nu hoopt Bouwgroep HDS allen nog op een grote groep mensen die komen helpen met konten en plakken. ,,Gelukkig is de achterban is groot: clubleden, familieleden; ze komen allemaal bij elkaar. En met de komst van een DJ proberen we er echt een sfeer om heen te bouwen."