• Roel Zaaijer laat zien waar een van de AEDs van HartVeilig Leersum straks komt te hangen.

    Edith Hazelzet

Hart Veilig Leersum bijna van start

LEERSUM Roel Zaaijer is op zoek naar die laatste paar vrijwilligers en sponsoren, en dan kan het levensreddende netwerk in Leersum starten. Tachtig procent van de gevallen van acute hartstilstand overkomt mensen terwijl ze thuis zijn. Daarom kan Hart Veilig Leersum straks echt het verschil maken.

Edith Hazelzet

Na Hart Veilig Maarn, Amerongen, Dorrn en Driebergen kan Leersum niet achterblijven vond Roel Zaaijer, jarenlang voorzitter van de Leersumse EHBO-vereniging. "Zo'n netwerk is tegenwoordig geen luxe, maar noodzaak." De aanrijtijden van ambulances zijn de afgelopen jaren opgelopen door drukte in het verkeer en andere belemmeringen. Vaak doen ze er acht tot vijftien minuten om een patiënt met een hartstilstand te bereiken. En dat terwijl de eerste zes minuten cruciaal zijn: "Iedere week krijgen 300 mensen in Nederland een hartstilstand, en met elke minuut die verstrijkt neemt de overlevingskans met tien procent af. Directe hulp uit de nabije omgeving is dus noodzakelijk."

VIER AED'S Hart Veilig Leersum gaat werken met vier AED's (Automatische Externe Defibrillator), die verdeeld over het dorp ieder een cirkel van 500 meter bestrijken. Daarnaast maken AED's binnen bedrijven, tijdens hun openingstijden, deel uit van het netwerk. Bij de meldkamers van 112 bevinden zich in een database de gegevens van alle reanimatie- en AED-gecertificeerde burgerhulpverleners plus AED-locaties. Bij een melding over een hartstilstand sturen zij direct ambulances uit, en alarmeren zij via een sms of de HartslagNu-app de burgerhulpverleners, die het dichtst in de buurt van het slachtoffer zijn. Die snellen naar de locatie van de patiënt om reanimatie zo spoedig mogelijk te starten. Gelijktijdig wordt een groep vrijwilligers gealarmeerd om een AED op te halen, zodat alles wat nodig is voor reanimatie binnen zes minuten ter plekke is. Aangezien meerdere vrijwilligers worden opgeroepen, gebeurt de hulpverlening zelden alleen. De mogelijk levensreddende hulp wordt verleend tot het ambulancepersoneel het overneemt.

MINIMAAL 100 Het Leersumse hulpverleningsnetwerk is straks gedurende het hele jaar 24 uur per dag en 7 dagen per week operationeel. "Dit wordt uiteraard niet verwacht van onze vrijwilligers. Zij kunnen hun beschikbaarheid kenbaar maken via de website of een app, zodat je niet wordt opgeroepen als je echt niet kunt," licht Zaaijer toe. Hij wil eind januari starten met minimaal 100 gecertificeerde vrijwilligers. Voor wie geen reanimatiekennis heeft, maar graag mee zou werken om Leersum 'hartveiliger' te maken, is er een cursus van twee keer drie uur in het dorp. Ook zijn er herhalingsavonden om kennis bij te spijkeren. Bezitters van AEDs die deze beschikbaar willen stellen ter uitbreiding van het netwerk, kunnen contact opnemen met Zaaijer.

Voor meer informatie Roel Zaaijer 06-10869204 en Heleen Hoef 06-25250561, of hartveiligleersum.nl.