• Marc Satijn

Hard werken op ijsbaan zonder ijs

DOORN Ondanks dat het weer in deze periode volledig onvoorspelbaar is, schatten de vrijwilligers van de Doornsche IJsclub in dat het niet meer op schaatsen aan gaat komen. De tijd om de schaatsbaan klaar te maken voor het voorjaar en de zomer is dan ook aangebroken. Maar wat gebeurt er eigenlijk op de baan als er geen ijs ligt?

Marc Satijn

,,Het klimaat is niet gunstig dit jaar… schaatsen zit er niet meer in", vertelt vrijwilliger en ijsmeester Theo Schipper, terwijl de ijsmachines worden ingeruild voor een grasmaaier. In zijn weersvoorspelling -tot dertig dagen vooruit- ziet het er naar uit dat er geen strenge vorst meer zal komen en daarom wordt alles wat nog als voorziening diende voor de ijsbaan in de opslag gelegd.

ONDERHOUD Op dit moment zijn de vrijwilligers hard aan het werk om de vloerkleden -die het parket beschermen tegen de schaatsijzers- uit het clubhuis te halen, plaatsen ze alle buitenbanken terug in de opslag en halen ze alle machines uit elkaar. ,,Het grootste deel is buiten nu al opgeruimd en droog opgeborgen", vertelt Schippers, die samen met zijn 'rechterhand' Eep Willigenburg ook buiten de ijsperiode veel op het sportterrein te vinden is.

STANDAARD Bij die ene opruimactie blijft het niet. Iedere dinsdagavond zijn er zes tot tien vrijwilligers druk op de baan om deze te onderhouden. ,,Dit doen wij al 28 jaar. Hier doen wij echt nog alles zelf, want anders heeft de club geen bestaansrecht. Iedere keer zijn wij weer verbaasd wat er allemaal te doen valt: de blaadjes moeten van de baan worden blazen en de auto's moeten eens in de maand worden gereden, want anders starten ze over een jaar niet meer", vertellen de vrijwilligers, die ook één groot project aangaan de komende periode: de bijgebouwen betimmeren met hout.

OPENING Het onderhoud is geen overbodige luxe. Want ook al is er geen ijs, het terrein wordt volop gebruikt. ,,Er wordt geskeelerd, er komen geregeld scholen naar ons toe om te sporten en ook veel hardlopers maken gebruik van de baan", vertelt Schippers. Het terrein is dan ook 24 uur per dag geopend. ,,Het is een openbare speelplaats, waar veel mogelijk is. Veel kinderen komen met een skateboard of een houten stepje", vult Willigenburg aan.

Maar ook diverse evenementen en selectiekampen weten het terrein aan het IJsbaanlaantje in Doorn te vinden. ,,In de zomer komen de schaatsselecties en kampen. Dan is de baan soms wel eens voor vijf weken achtereenvolgend in gebruik, waar ze dan ook een week of een weekend verblijven." Niet alleen de baan is in trek, ook het clubhuis wordt veel gebruikt voor cursussen, waaronder de EHBO- en reanimatiecursus van HartVeilig Doorn.

GEWELDIG Over één ding zijn de twee doorgewinterde vrijwilligers het eens: de baan ligt op een geweldige plek. ,,We gaan in ieder geval door tot 2027 op deze plek. Tot dan loopt onze gebruiksovereenkomst", aldus Schippers, die hoopt op 24 november dit jaar weer open te kunnen gaan als ijsbaan. ,,Dan hebben wij in ieder geval alles weer op orde!"