• Archieffoto

    Marc Satijn

'Hang AED buiten de vereniging'

DOORN De defibrillator van de Doornsche IJsclub hangt sinds kort buiten het clubhuis van de vereniging. Met deze actie wil de ijsclub de kast ook buiten openingstijden toegankelijk maken voor buurtbewoners, indien deze noodzakelijk zou zijn bij een hartstilstand. Met deze stap hoopt de vereniging binnen Doorn meer verenigingen en sportclubs enthousiast te maken om ook 'hun' AED beschikbaar te stellen voor de buurt.

Marc Satijn

,,Het is belangrijk om altijd een AED in de buurt te hebben, want een hartstilstand komt vaan onverwacht", vertelt Cees Schippers namens de Ijsclub én de organisatie HartVeilig Doorn. ,,Dankzij een project samen met de Vriendenloterij heeft de Hartstichting honderden AED-buitenkasten in Nederland verspreid. Wij hebben deze AED nu ook in zo'n speciale Hartstichting-kast aan de buitenkant van de vereniging."

BEREIKBAAR Veel verenigingen en bedrijven hebben een AED, maar hangen deze binnen. ,,In een pand dat ook nog eens 's nachts vaak gesloten is. Vanaf heden is deze dus beschikbaar voor de omgeving, ook in de uren dat de vereniging gesloten is", aldus Schippers.

HARTSTICHTING De vereniging roept daarmee andere verenigingen ook op om -als ze een AED hebben- deze buiten te hangen. Met deze oproep spelen zij in op de vraag vanuit de Nederlandse Hartstichting, die sportverenigingen in heel Nederland vraagt hun AED buiten te hangen. ,,Sportverenigingen liggen vaak in woonwijken en hebben een AED tot hun beschikking. Door deze buiten te hangen kunnen zij gemakkelijk de veiligheid van hun buurt vergroten."

CURSUS Ook is de organisatie van HartVeilig Doorn nog steeds op zoek naar mensen die willen leren reanimeren, zodat er meer inwoners zijn die gebruik kunnen maken van een AED in geval van nood.

,,Iedereen die wil leren reanimeren, kan zich aanmelden voor een cursus in de buurt via de website www.hartveiligdoorn.nl."