• Marc Satijn

Handhaving op 'blauwe zone'

DOORN Wie geen parkeerschijf gebruikt binnen de 'blauwe zone' van Doorn kan binnen enkele weken rekenen op een parkeerboete. De gemeentelijke Boa's zullen binnenkort gaan handhaven op het parkeerbeleid, wat volgens burgemeester Frits Naafs gebeurt op verzoek van enkele Doornse ondernemers. Een boete kan oplopen tot 90 euro.

Marc Satijn

Naar verluidt zou het beleid binnen zes weken gehandhaafd gaan worden, maar Naafs kan dit tijdsbestek niet bevestigen. ,,We zullen eerst met vriendelijke acties gaan starten om mensen te attenderen op de regels, onder andere met briefjes achter de ruitenwissers. Pas daarna zullen wij overgaan tot het uitdelen van boetes", aldus de burgemeester.

VERZOEK Volgens Naafs komt het handhavingsverzoek bij de ondernemers zelf vandaan, maar ondervindt vooral de Jumbo parkeerproblemen. ,,We moeten er samen voor zorgen dat iedereen bij de winkel kan parkeren en zijn boodschappen makkelijk in kan pakken", aldus Naafs, die niet bang is dat het handhavingsbeleid mensen wegjaagt naar omliggende steden en dorpen. ,,Het zal altijd zo zijn dat niemand het leuk vindt om een boete te krijgen, maar mensen zullen daar niet om naar andere plekken vertrekken."

Volgens Jolanda Mantel, bestuurslid van de Doornse ondernemersvereniging VOCD, zou de gemeente al een lange tijd geleden zijn gaan handhaven. ,,Het probleem is vooral dat winkeliers, personeelsleden en omwonenden hun auto langdurig voor de deur laten staan. Niet alleen rondom de grote supermarkten, maar ook op de Kampweg", aldus Mantel. De VOCD wil door te laten handhaven mensen bewust maken van het feit dat er maar een bepaalde tijd staat voor het doen van de boodschappen. ,,De taak voor de ondernemers is dan ook om klanten te attenderen op het parkeerbeleid en de blauwe zone", aldus Mantel.

LANG PARKEREN Binnen de zogenaamde 'blauwe zone' mag er tot 1,5 uur vrij worden geparkeerd, met gebruik van de parkeerschijf. Voor automobilisten die langer willen parkeren is de parkeergarage van het cultuurhuis 24 uur per dag toegankelijk en zijn ook de eerste paar parkeervakken van het parkeerterrein van Albert Heijn ontzien van een blauwe streep. Toch blijkt in de praktijk dat deze parkeergelegenheden snel vol zijn, maar volgens Naafs zorgt dit vooralsnog niet voor problemen. Ook Mantel beaamt dat. ,,Voor de ondernemers moet dit al helemaal geen issue zijn: ze zijn vroeg genoeg om daar hun auto te parkeren."

Wanneer het parkeerbeleid daadwerkelijk gehandhaafd gaat worden is niet bekend, maar binnen enkele weken kunnen 'foutparkeerders' rekenen op een bon.