• Eén van de vele bomen met de eikenprocessierups.

    Corina Blommendaal

Handen vol aan bestrijding eikenprocessierups

DOORN Dit jaar is de eikenprocessierups volop aanwezig, zeker op de Utrechtse Heuvelrug, waar ruim 17.000 eiken staan. Veel bomen zijn gemarkeerd om aan te geven dat de rupsen erin zitten en mensen te waarschuwen. Want in aanraking komen met één van de duizenden brandhaartjes die ze hebben, kan huidproblemen veroorzaken zoals jeukbulten en problemen met ogen en de luchtwegen. Deze maand veranderen de rupsen in 'onschuldige' motvlinders.

Corina Blommendaal

Eric Pol is Strategisch Adviseur IBOR (integraal beheer openbare ruimte/ sr. Beheerder Groen) en houdt zich binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug beleidsmatig bezig met de bestrijding van de eikenprocessierups.

EXPLOSIEVE GROEI ,,Met name het warme, droge voorjaar heeft ervoor gezorgd dat de eitjes vroeg uitgekomen zijn, vooral ook de eitjes die in de grond zaten. Daardoor is er een explosieve groei geweest van het aantal processierupsen en nesten en is de overlast groter dan voorgaande jaren. Dit begon in mei is nog niet afgelopen."

In tegenstelling tot de gebruikelijke nesten zijn de rupsen nu vaak op de stammen van de eiken te vinden. Zware buien hebben ervoor gezorgd dat rupsen, soms complete rupsennesten, uit bomen gevallen zijn. De eikenprocessierups is een larve van een motvlinder. ,,Waar deze rupsen veel overlast veroorzaken, kunnen de motvlinders geen kwaad."

PRIORITEIT STELLEN Vanuit de gemeente is hard gewerkt om zoveel mogelijk nesten te verwijderen. Maar het was niet haalbaar om alle bomen aan te pakken. ,,Wij hebben ervoor gekozen om de belangrijkste plaatsen, daar waar veel voetgangers, fietsers en kinderen komen, naar voren te halen", legt Pol uit. ,,Dan heb je het over scholen, winkelgebieden, belangrijke fiets- en wandelpaden en evenementen. Deze locaties krijgen een hogere prioriteit. We hebben met eigen mensen de lintjes op de bomen gehangen waar de processierups bestreden moest worden. Hiervoor hebben we een aannemer ingehuurd die hier eerst twee – maar nu drie dagen in de week mee bezig is."

HELE LAND DOOR Omdat de eikenprocessierups in het hele land een probleem is, is er een behoorlijk capaciteitstekort in het bestrijden ervan. Binnen onze gemeente is er niet meer capaciteit beschikbaar. Het bestrijden wordt met een zuiginstallatie gedaan, die voorzien is van een speciaal filterpakket. Dit maakt het mogelijk om op een veilige en efficiënte manier de brandharen van de eikenprocessierups op te ruimen.

De rupsen en nesten worden verzameld in afsluitbare zakken, die zonder risico eenvoudig worden afgevoerd naar de vuilverbranding. Met deze zuiger kan zowel vanaf de grond als op hoogte worden gewerkt. Dit is specialistisch en zorgvuldig werk. ,,Wij adviseren mensen echt afstand te houden van bomen waar de rupsen in zitten. En ze zeker niet zelf te bestrijden als ze ze zelf in de tuin hebben."

Ergens deze maand veranderen de rupsen in motvlinders en vliegen ze uit. Volgend jaar dus hopen op een kouder voorjaar, om een nieuwe 'explosie' te voorkomen.