• Archieffoto ter illustratie.

    Archief BDUmedia

'Handen uit de mouwen tegen achterstallig groenonderhoud'

HEUVELRUG De dorpen van Utrechtse Heuvelrug zijn de groenste in de provincie, maar klachten over achterstallig onderhoud zijn niet van de lucht. Driebergenaar René Waanders van het gemeentelijke Groenberaad pleit daarom voor een opwaardering van het onderhoudsniveau. ,,De beeldkwaliteit is erg laag", constateerde Waanders woensdag tijdens een persbijeenkomst bij de gemeente. Burgemeester Naafs zei dat hij gewoon zelf de handen uit de mouwen steekt.

Michiel Schaaij

De toestand van het openbare groen valt volgens vrijwillig adviseur Waanders niet alleen te wijten aan politieke keuzes die eerder door de Heuvelrugpolitiek zijn gemaakt. Ook de uitvoering van het groenonderhoud door de sociale werkvoorziening Biga uit Zeist staat ter discussie. Volgens Waanders is de Biga ,,goed in harken en poetsen", maar is er meer vaktechnisch onderhoud gewenst.

KLAGEN Wethouder Hans Nijhof (fractie Open) bevestigde woensdag dat inwoners vaak klagen over het onderhoud van gemeenteplantsoenen in hun buurt. Hij wees er tegelijkertijd op dat het groenbeheer door Biga-medewerkers een proefproject is, dat een jaar geleden van start is gegaan. Maandagavond beloofde Nijhof aan de gemeenteraad dat hij de evaluatie van het onderhoud door de Biga versneld laat uitvoeren.

SPIK EN SPAN Na die evaluatie moet het college een besluit nemen over de voortzetting van de samenwerking met de sociale werkvoorziening. Overigens vindt Nijhof dat de openbare ruimte niet altijd spik en span hoeft te zijn. ,,Hoe erg is het, als er wat onkruid staat? Bovendien voegt verruiging van het groen langs de weg veel toe aan de bio-diversiteit. Als het onderhoudsniveau maar voldoende is om mensen te laten genieten."

WIETZAKJES Verder is het volgens Nijhof nog maar de vraag of de gemeente altijd voor het onderhoud van de plantsoentjes moet zorgen. ,,Inwoners kunnen ook zeggen: we halen zelf even de hark er doorheen." Dat is bij burgemeester Frits Naafs niet aan dovemansoren gericht. Hij maait zelf het openbare grasveldje buiten zijn tuin. Ook zegt Naafs dat hij regelmatig met de bladblazer aan de gang gaat in de bosstrook tegenover zijn woning. ,,En wietzakjes en blikjes haal ik ook gewoon weg."