• Lex van Lieshout

Grote kerstdrukte verwacht

HEUVELRUG Het wordt kort dag voor de supermarkten in Utrechtse Heuvelrug om de gewenste vroege openstelling op de laatste twee zondagen van het jaar erdoor te krijgen. Eind vorige maand vroegen de plaatselijke filialen van Albert Heijn, Jumbo en Plus om hun deuren op 24 en 31 december al om 10.00 in plaats van 12.00 uur te mogen openen. Maar burgemeester Frits Naafs zegt dat het college niet van plan is om op eigen houtje aan dat verzoek te voldoen.

VERKEERSPROBLEMEN De supermarktbazen voorzien een extra grote klantenstroom op de zondag voor kerst en op oudjaarsdag. Dat gaat tot verkeersproblemen leiden, zeggen ze. Door twee uur eerder open te gaan, zou de drukte zich spreiden en beter in goede banen geleid kunnen worden. Naafs wacht echter op politieke rugdekking, voor hij zich over de kwestie uitspreekt.

ONTHEFFING ,,Wij kunnen niks, want we hebben van de gemeenteraad niet de bevoegdheid gekregen om een ontheffing te verlenen", aldus de burgemeester. ,,Als de gemeenteraad wil dat de winkels eerder opengaan, moeten zij het ook gewoon regelen." SGP-wethouder Gerrit Boonzaaijer wijst er bovendien nog op, dat het hem onmogelijk lijkt om vóór de raadsvergadering van 18

december nog het gebruikelijke inspraaktraject te doorlopen.

AANKAARTEN Donderdagavond willen de fracties van VVD, D66 en BVH de vervroegde zondagsopening aankaarten tijdens de open agenda van de raadscommissie. Naafs zegt geen idee te hebben hoe die bespreking zal uitpakken. Ook in buurgemeente Zeist willen ondernemers op 24 en 31 december de hele dag open zijn. Daar dient de VVD volgende week een motie in om de verruiming mogelijk te maken.