• Archieffoto: open dag AZC Leersum eind september

    Edith Hazelzet

Grote inzamelingsactie voor zwangere asielzoekers

LEERSUM De afgelopen weken hebben gast- en vraagouders van Gastouderbureau Heuvelrug diverse spullen ingezameld die ten goede zullen komen aan zwangere asielzoekers in het asielzoekerscentrum Leersum. Een actie die in samenwerking met het COA en bevallingscoach Trudi Alblas (zn. Doula) tot stand is gekomen. De ingezamelde spullen zullen maandag 9 oktober om 9.15 uur officieel worden overhandigd.

,,Veel van onze kinderen hebben fijne plekjes om op te groeien en zich te ontwikkelen. Veel ouders hebben een mooie kinderwagen zodat ze er lekker op uit kunnen met hun kinderen. Kinderen hebben leuk speelgoed om mee te kunnen spelen en zien er hip uit. Helaas zijn er ook ouders die geen middelen hebben om kinderen mee te nemen, nooit een kraamcadeautje krijgen en nauwelijks kleren voor hun pasgeboren baby hebben", stellen Ellen Kuipers en Tamara de Boer van het Gastouderbureau. Zwangere vrouwen krijgen namelijk maar 117 euro voor alle babyspullen en een bad en bedje te leen.

De actie - die spontaan was ontstaan - heeft onverwachts tot een groot succes geleid. ,,We hebben ongeveer acht maxi-cosi's, ruim tien draagzakken, dozen babykleding, babyspeelgoed, knuffels, een aantal buggy's en nog veel meer handige materialen mogen ontvangen van onze gast- en vraagouders, die ook hun eigen omgeving hebben geactiveerd om de zolder op te gaan en te zoeken naar bruikbare spullen. Zo is de actie zelfs gedeeld onder de 'Maarnse Ladies' en op diverse werkplekken", aldus Kuipers en De Boer, die aangeven dat dit slechts een tussenstand is. Het Asielzoekerscentrum De Hoogstraat is te vinden op Hoogstraat 8 in Leersum