'Groen' dak bij FC Driebergen

DRIEBERGEN De zonnepanelen liggen er al een paar maanden, maar afgelopen vrijdag was de officiële ingebruikname van de zonnepanelen op het dak van het clubhuis bij FC Driebergen. De zonnepanelen zijn een initiatief van Stichting Sportcentrum de Woerd (SSDW), exploitant van de thuisbasis van FC Driebergen, de Driebergse Toer Club en de Sport BSO van kinderopvang SKDD.

Victor Schutijser

,,Alle partners hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan", vertelt Peter Dingemans, voorzitter van FC Driebergen. ,,We zijn al een hele tijd bezig met de bouw van dit pand. Daarbij wilde we gelijk aan de toekomst denken. Dat betekent dat je je voor moet bereiden op de nieuwe energievormen. Het pand heeft een enorm dak dat kunnen we gebruiken. Gelijk bij de bouw hebben we het dak laten versterken, om uiteindelijk zonnepanelen te kunnen leggen."

Hij vervolgt: ,,Op het moment dat we lieten blijken dat we zonnepanelen op het dak wilde leggen, kwam Heuvelrug Energie op ons af. Heuvelrug Energie zei gelijk dat ze mee wilden doen. Ze waren heel duidelijk, ze vonden dat we dit moesten doen. Terwijl ik dacht, nou daar moeten we nog even naar kijkent.

Heuvelrug Energie heeft de subsidie aangevraagd. ,,De subsidie hebben we gekregen, daardoor kwam er wel een deadline. In maart moest er een beslissing zijn genomen, anders verliep de subsidie", zegt Dingemans.

ONCONVENTIONEEL TE WERK ,,Voor de zonnepanelen hadden we natuurlijk geen geld meer, dat hadden we al in het pand gestopt. Dus hebben we een actie bedacht waarbij we onconventioneel te werk zijn gegaan. Normaal zou je investeerders rendement beloven, maar dan hebben we er zelf niks meer aan en dan wordt het een hele administratie", licht Dingemans toe.,,We hebben alleen een doelgroep aangesproken die een groen hart heeft. Die noemen we de Groene Kampioen. Iedereen die mee wil doen betaalt en staat te glunderen dat hij mee doet. Op die manier hebben we bijna de helft van de kosten voor de panelen binnen gehaald", vertelt Dingemans. ,,Ik heb altijd geloofd dat je de dingen zo moet doen. Omdat we het geld gekregen hebben, brengen we de stichting nooit in gevaar. Als we iedereen terug zouden moeten betalen kan dat.

VOORBEELD ,,We hebben beleid en ambities die delen we met iedereen", vertelt wethouder Hans Nijhof. ,,Wat je hier ziet is dat de stichting met de gebruikers heeft gezegd we vinden dit belangrijk, dus dragen we bij aan de milieuambities van de gemeente. Als dat dan lukt, word ik daar vrolijk van."

Theo Land, voorzitter Heuvelrug Energie vertelt ,,Ik ben trots op de samenwerking van de verschillende partijen die dit tot stand hebben gebracht, onze eigen vrijwilligers die erop hebben lopen drammen en jullie erbij hebben gehouden. Dit project is een voorbeeld in het klein, als iedere vereniging of school hiermee aan de slag gaat dan kan dat. Hier zijn mogelijkheden voor, onze mensen weten daar de weg in."

Verscholen op het dak bij FC Driebergen liggen zonnepanelen goed voor 35.000 kilowattuur per jaar.