• Archieffoto BDU

Grijze kliko ter discussie in Heuvelrug

HEUVELRUG In de toekomst moeten inwoners van de Heuvelrugdorpen wellicht zelf hun restafval wegbrengen. Hoewel de gescheiden inzameling voor plastic, blik en drinkpakken nog op het punt van beginnen staat, denkt de gemeente alweer een stap verder. Voorlopig wordt het restafval nog huis-aan-huis opgehaald, maar voor het eind van het jaar wil wethouder Jan Willem van Dongen meer duidelijkheid geven over de toekomst van het restafval.

Michiel Schaaij

De komende weken krijgen alle Heuvelruggers nieuwe kliko's voor het restafval thuisbezorgd. Daarna worden de bestaande grijze kliko's omgebouwd voor de inzameling van gebruikt plastic, metaal en lege drinkpakken. Om inwoners te stimuleren zoveel mogelijk afval te scheiden en zo weinig mogelijk restafval te produceren, experimenteert een aantal andere gemeenten al met een wegbrengsysteem voor het restafval. Van Dongen volgt die ontwikkeling nauwlettend.

In de Amersfoortse wijk Nieuwland vindt momenteel een proef plaats, waarbij huishoudens geen kliko voor het restafval krijgen. De vuilniszakken worden daar door inwoners zelf naar een verzamelcontainer in de buurt gebracht. In Utrechtse Heuvelrug is volgens wethouder Van Dongen ook een systeem denkbaar, waarbij de milieustraten van Doorn en Remmerden de aangewezen inzamelpunten zijn. Maar voordat zo'n stap wordt gezet, wil de gemeente eerst de ophanden zijnde ruiloperatie van kliko's afronden. Overigens sluit Van Dongen niet uit dat een aantal Heuvelruginwoners er spontaan voor kiest om de - steeds minder volle - vuilniszakken zelf weg te brengen. Een kliko minder in de achtertuin kan voor veel bewoners een aanlokkelijk perspectief zijn.

Op verzoek van de gemeenteraad laat de wethouder zijn ambtenaren doorrekenen hoeveel tariefkorting de gemeente op de afvalstoffenheffing zou kunnen verlenen, als de afvalscheiding een doorslaand succes wordt en Heuvelruggers geen grijze kliko's meer vullen. De afvalinzameling wordt voor de gemeente immers goedkoper, naar mate er minder restafval naar de verbrandingsoven afgevoerd hoeft te worden. Van Dongen is dit jaar voor het eerst zo'n 135.000 euro kwijt aan de verbrandingstaks, die onlangs door de overheid is ingesteld. Wellicht kan daarop flink worden bespaard. De VVD-fractie in de raad heeft er voor de zomer al op aangedrongen dat de gemeente de financiële voordelen daarvan doorsluist naar de inwoners.