• RSD
  • RSD
  • RSD

Gratis controle bandenspanning op landgoed Zonheuvel

DOORN Bij de inrit van het parkeerterrein van Landgoed Zonheuvel in Doorn staat sinds kort een groot informatiebord: 'Hier is Band op Spanning aan het werk'. Bij alle auto's die parkeren op het parkeerterrein wordt vanaf heden de bandenspanning gecontroleerd. Bij onderspanning worden de banden kosteloos opgepompt tot de juiste spanning.

Dat meldt de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug in een persbericht. ,,Naast het feit dat dit kostenbesparend is en het milieu ten goede komt, levert de introductie van deze nieuwe service werkzoekenden ook nog eens werk op", aldus woordvoerder Josje Hoppenbrouwers. In Nederland rijdt volgens de sociale dienst 60 procent van alle auto's met onderspanning. Een auto met onderspanning verspilt jaarlijks niet alleen rond de 100 euro aan brandstof, ook zorgt een slecht opgepompte band voor meer CO2-uitstoot en vervuilende fijnstof. Daarnaast zorgt rondrijden op de verkeerde spanning voor versnelde bandenslijtage en meer verkeersongelukken.

Een groep servicemedewerkers staat op Landgoed Zonheuvel klaar om de autobanden van bezoekers op de juiste spanning te brengen. Een nieuwe service die Landgoed Zonheuvel bezoekers biedt in samenwerking met de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) en het bedrijf Band op Spanning. Binnen het project worden werkzoekenden richting werk begeleid. ,,De arbeidsmarkt vraagt om creatieve oplossingen. We willen met dit soort projecten mensen die wegens uiteenlopende omstandigheden niet zelfstandig aan de slag komen aan werk helpen. Zowel op Zonheuvel als daarbuiten." aldus Jaap Jongejan, directeur van landgoed Zonheuvel en SBI Formaat.

WINST Sinds eind oktober zijn er meer dan 3000 auto's gecontroleerd. Daarvan bleek 56 procent te rijden met onderspanning. Wethouder Hans Nijhof, van Sociale Zaken van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, ondersteunt het project. Samen met directeur David van Maanen van de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD), stak hij persoonlijk de handen uit de mouwen om de deelnemers en het sociaal betrokken werkgeversinitiatief toe te juichen. ,,Het mooie aan dit project is de drie dubbele winst. Het maakt concreet zichtbaar dat werkgevers hun maatschappelijke en sociale ambities goed kunnen combineren met de eigen business en nieuwe banen kunnen creëren", aldus wethouder Nijhof.

Het project 'Lucht geeft werk' is één van de winnaars van de RSD All inclusieve challenge, een initiatief van de RSD om de ruimte voor sociale innovatie te vergroten binnen de (lokale) arbeidsmarkt. ,,Vanuit ons Werkgeverservicepunt zoeken we actief de samenwerking op met lokale ondernemers, een inclusieve arbeidsmarkt is daarbij de inzet. Mede dankzij de grote en enthousiaste inzet van een betrokken werkgever als Landgoed Zonheuvel kunnen we zo extra kansen creëren voor mensen die moeite hebben zelfstandig een plek op de arbeidsmarkt te bemachtigen", aldus RSD-directeur David van Maanen.