• Foto: Dorpsjournalist.nl

Golfbaan uit rode cijfers

DOORN De golfbaan aan de Mariniersweg is niet langer een molensteen om de nek van de gemeente. Tien jaar lang moesten achtereenvolgende wethouders van financiën flink bijpassen, maar dankzij een nieuwe, goedkopere hypotheek op het terrein klimt de exploitatie nu uit de rode cijfers. Wel is eenmalig twee miljoen euro van de gemeente nodig voor de grondaankoop. Dat blijkt uit een brief van het Heuvelrugcollege aan de gemeenteraad.

Michiel Schaaij

De 9-holesbaan van de Doornse Golfclub was tot dusver de financiële achilleshiel van de stichting Zwem- en Sportaccommodaties. Over de lening van waarmee de grondaankoop was gefinancierd - bijna twee miljoen euro - moest tien jaar lang bijna een ton aan rente worden opgehoest. Dat maakte een sluitende exploitatie van de golfbaan onmogelijk. In 2016 bedroeg het tekort van de stichting zo'n 64.000 euro.

DURE HOBBY Dat bedrag werd, net als andere jaren, door de gemeente gecompenseerd. Daardoor was de Doornse golfsport een dure hobby geworden voor de Heuvelrugse belastingbetaler. Dat was overigens in strijd met de oorspronkelijke politieke afspraak, dat het uiterlijk in 2013 afgelopen moest zijn met de blanco cheques. Door de goedkope, nieuwe lening dalen de rentelasten nu tot onder de 9.000 euro op jaarbasis en slaat het tekort om in een overschot.

BUIDEL Zoals eerder werd afgesproken worden de activiteiten en financiën van de stichting Zwem- en Sportaccommodaties nu overgedragen aan de gemeente. Omdat Utrechtse Heuvelrug de stichting niet met verlies wil achterlaten, moet wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) nog één keer flink in de buidel tasten. Hij wil de grond onder het golfterrein verwerven tegen het bedrag waarvoor het in de boeken staat.

GEHEIM Die kleine 2 miljoen euro is het perceel tegen de huidige marktprijzen echter helemaal niet waard, zo schrijft het college aan de Heuvelrugpolitiek. Wat de huidige taxatiewaarde dan wél is, willen Boonzaaijer en burgemeester Frits Naafs niet naar buiten brengen. Voor raadsleden ligt het taxatierapport ter inzage in het kastje met geheime stukken in het Doornse cultuurhuis.