• Wilco Willemse

GoedZo speelt voor Sinterklaas

AMERONGEN Veel besturen in Amerongen hadden uitgekeken naar de laatste zaterdag van november. Kringloopwinkel GoedZo deelde tijdens een feestelijke bijeenkomst cheques uit. Veel lokale verenigingen, initiatieven en goede doelen kunnen een mooi bedrag op hun bankrekening verwachten. Maar liefst 35 verschillende organisaties, allemaal met een binding met Amerongen, kwamen voor een bedrag in aanmerking. Wethouder Henk Veldhuizen bedankte de vrijwilligers en gaf het startsein voor het grote verdeelfeest. Het totaal van de uitgereikte cheques kwam op het recordbedrag van 41.750 euro.

Wilco Willemse

Dat geld werd afgelopen jaar bij elkaar gespaard door de verkoop van tweedehands spullen in 'de schuur' aan de Holleweg. Een team van meer dan vijftig vrijwilligers zorgt voor het aanbod in de winkel. De werkzaamheden lopen uiteen van transport tot reparatie, verkoop en het prijzen van de artikelen.

De kringloopwinkel ontstond jaren geleden uit een initiatief van het zendingsdiaconessenhuis. Zes jaar geleden werd een zelfstandige stichting opgericht. Nog steeds is er een warm contact met de diaconessen. Hun netwerk biedt veel mogelijkheden voor de kringloopwinkel en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt.

KEUKENTAFEL Mieke Rense en Jacqueline Catsburg zijn vrijwilligers bij GoedZo. ,,We zijn hier vaak te vinden, het is een soort verslaving om elke keer weer mooie spullen een tweede plek te geven. Er staat hier van alles, van meubels tot serviesgoed. In deze tijd zetten we ook speelgoed voor Sinterklaas in de winkel en de kerstsfeer zit er ook al lekker in", aldus Rense.

Catsburg vervolgt: ,,En we zijn niet alleen een winkel hoor. Mensen uit het dorp komen ook wel eens gewoon een kop koffie drinken. De keukentafel noemen we 'de tafel van verhalen', we hebben altijd een luisterend oor en een kop koffie is zo gezet."

CHEQUES Het uitdelen van de cheques is een hoogtepunt in het jaar voor de vrijwilligers van GoedZo. Rense: ,,Daar doen we het allemaal voor, het is prachtig om lokale verenigingen en goede doelen te sponsoren. We doen dat bewust in het laatste weekend van november. Een mooi gebaar net voor de feestdagen en dan staat het nog vóór 1 januari op de rekening. Door heel Amerongen zien we vaak onze cheques hangen op verschillende prikborden, het komt goed terecht."

GOED VERHAAL Elk jaar komen veel aanvragen binnen bij de kringloopwinkel. Catsburg: ,,Maar we geven niet zomaar geld weg. Om in aanmerking te komen voor een cheque is wel een goed verhaal nodig. We willen graag weten wat er met het geld gaat gebeuren en maken zo een selectie. Dat doen we met zes mensen uit het beleidsteam. Er wordt scherp gekeken naar elke aanvraag, we geven geen structurele bedragen aan steeds dezelfde organisaties. Het komt ook voor dat we sponsoren met spulletjes uit de winkel. Zo kon de ontmoetingsplek van Allevrouwenwaard, een koffieochtend speciaal voor vrouwen, gezellig worden aangekleed."

Wilt u ook iets betekenen in de kringloopwinkel? GoedZo is altijd op zoek naar vrijwilligers.